Categories: KuchniaZdrowie

Co wybrać: masło czy margarynę?

Dziś coraz modniejszy jest trend prowadzenia zdrowego trybu życia. Uważamy na to, co jemy, wiemy jaki ma to wpływ na nasz organizm. Część z nas ma świadomość, że nie można w pełni wyeliminować tłuszczów z diety, ponieważ pomagają m.in. w przyswajaniu niektórych witamin. Jednak co wybrać do smarowania kanapek: masło czy margarynę?

Z czym zjesz dziÅ› kanapkÄ™?

Zdecydowanie Polacy lubią kanapki – królują one na naszych stołach w godzinach porannych podczas śniadania, w godzinach wieczornych podczas kolacji. Kiedy chcemy szybko coś zjeść, sięgamy po kromkę chleba. Jest ona podstawą, na którą kładziemy kolejne składniki, jednak najpierw należy ją posmarować. Co pojawi się na Twojej kanapce – masło czy margaryna?

Który tłuszcz jest lepszy dla naszego zdrowia?

Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ oba produkty mają swoje wady i zalety. Kwestia jest też dyskutowana przez wiele osób. Najistotniejszą różnicą jest pochodzenie. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, margaryna zaś roślinnego. Jednym z głównych argumentów zwolenników margaryny jest fakt, że nie zawiera ona cholesterolu, którego coraz więcej osób musi się wystrzegać.

Jednak czy dzięki temu margaryna jest zdrowsza? Nie do końca, choć na jej temat jest mnóstwo mitów. Margaryna jest zresztą jednym z często krytykowanych tłuszczów, choć w świetle najnowszych badań jest już jasne, że niesłusznie.

Który tłuszcz jest bardziej tuczący?

Jeżeli chodzi o kaloryczność, to przewaga leży po stronie margaryny. Kaloryczność 10-ciu gramów masła wynosi średnio pomiędzy 66 a 75 kcal a margaryny od 45 do 71 kcal. Dlatego panuje opinia, że masło jest lepsze dla dzieci i młodzieży, ze względu na większą ilość dostarczanej energii – jednak dla osób na diecie na pewno lepsza będzie margaryna!

Więc co wybrać?

Warto zwrócić uwagę na inne aspekty, takie jak np. łatwość rozsmarowywania. Masło jest znacznie ciężej rozsmarować, szczególnie gdy wyciągniemy je wprost z lodówki. Natomiast z margaryną nigdy ma takiego problemu. Przewagą margaryny nad masłem jest również to, że znacznie lepiej nadaje się do smażenia – masło zdecydowanie zbyt szybko się spala.

Kiedy będziemy wybierać tłuszcz ze sklepowej półki pamiętajmy, że oba tłuszcze są produktami naturalnymi. Z drugiej jednak strony margarynę możemy kupić w przeróżnych wariantach: z obniżoną zawartością kalorii, z dodatkowymi witaminami lub innymi składnikami odżywczymi.

Share