Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy – SONY II edycja

W niedzielę 23 czerwca w Restauracji Vivandier w Warszawie odbyła się druga edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy – Sony. Tym razem spotkaniu gotujących dziennikarzy przyświecał szczytny cel pomocy Warszawskiemu Szpitalowi dla Dzieci przy ulicy Kopernika.

Wystartowało dziesięć trzyosobowych drużyn dziennikarskich. Każdy z zespołów miał do dyspozycji takie same produkty z których musiał zaproponować coś wyjątkowego składającego się z dania głównego i deseru. Tym razem zawodnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem, gdyż obowiązkowym, podstawowym produktem do przygotowania dania głównego była ryba morska żabnica, nazywana też diabłem morskim, której białe mięso nie przypomina smaku ryby a raczej królika bądź indyka, obowiązkowo trzeba było użyć także cukinii lub fasolki szparagowej, kolorowej papryki oraz białego wina. Do przygotowania deseru obowiązkowo trzeba było wykorzystać truskawki, śmietanę i miętę. Czas na wykonanie zadania to tylko 1 godzina.

Wśród gotujących dziennikarzy znaleźli się między innymi: Bartosz Węglarczyk (TVN),Marta Kielczyk (TVP2), Łukasz Szelecki (Polsat News), Adam Kuklewicz (Polsat), Ewelina Kopic (TV Puls), Robert Leszczyński, Marcin Michrowski (TVP2), Andrzej Roszak (RMF FM), Karolina Nawojka-Chałupińska (Radio Chilli ZET), Anna Pawliczek (Aktivist), Aleksandra Lipiec (Tele Tydzień), Marcin Cejrowski (Polsat), Mateusz Hładki (TVP3), Elżbieta Dziob (Onet), Karolina Hytrek-Prosiecka (TVN CNBC), Maciej Warsiński (TVN24) .

Imprezę poprowadziła Małgorzata Ohme której błyskotliwe komentarze bawiły zebraną publiczność i zawodników dzięki niej panowała luźna przyjacielska atmosfera. Nad całością od strony kulinarnej czuwała właścicielka restauracji Vivandier Łucja Kelus wraz z Szefem Kuchni, których profesjonalne wskazówki i błyskawiczna pomoc, gdy drużynom zabrakło produktów lub naczyń były nieocenione.

Praca i starania zawodników ocenianie były przez jury konkursu w skład którego weszli: Lidia Popiel, Danuta Błażejczyk, Marta Kuligowska, Witold Szmańda, Tomek Woźniak, Grzegorz Łapanowski oraz Agnieszka Jaśkiewicz (Sony). Każdy z jurorów skosztował danie każdej z drużyn i wystawił ocenę biorąc pod uwagę trzy najważniejsze kryteria: smak, prezentacja oraz trudność wykonania potrawy. Po burzliwych, przedłużających się obradach wyłoniono zwycięzców. Jury jednogłośnie zadecydowało, że pierwszą nagrodę w kategorii najlepsze danie główne i deser otrzymał zespół w składzie: Sylwia Walendowska – Majcher (TVN24), Ewelina Kopic (TV Puls) i Andrzej Roszak – (RMF FM/TVN) jako nagrody otrzymali tablety Sony Xperia™ Tablet Z ufundowane przez firmę Sony. Ten sam zespół został nagrodzony również za kategorii dla najbardziej kreatywnej drużyny, gdyż jako jedyni podali Żabnicę na surowo, przygotowali ceviche – surową rybę marynowana w soku z limonki i białego wina, z kolendrą, szalotką i chili– w nagrodę otrzymali woki ufundowane przez firmę Philipiak oraz książki kucharskie.

Nagrodę w kategorii za najlepszy deser wygrali: Marta Kielczyk (TVP2), Marcin Wojciechowski (Radio Zet) oraz Mirosław Obarski (magazyn Sfinks),którzy w nagrodę otrzymali Smartfony Xperia™ Z, zestawy do pielęgnacji włosów od firmy Macademia oraz książki kucharskie.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy i jury złożyli swoje podpisy na plakacie pamiątkowym, którzy zostanie zlicytowany a dochód z jego sprzedaży zasili konto szpitala dla dzieci przy ul Kopernika w Warszawie.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][nggallery id=4854]

foto: Materiały Prasowe Media Art Center[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Scroll to Top
Scroll to Top