Święta Bożego Narodzenia, jedno z ważniejszych wydarzeń roku, to także niepowtarzalne i piękne tradycje i zwyczaje. Uniwersalne, które odnajdziemy w każdej niemal kulturze i charakterystyczne wyłącznie dla danej kultury czy państwa. Dla jednych Boże Narodzenie rozpoczyna się 24 grudnia, dla drugich dzień później, jeszcze inni świętują aż przez 12 dni. Na jednych stołach królują karpie, na innych – pieczona gęś. Różnic – ale i podobieństw – jest zresztą więcej.
Finlandia
Irlandia
Pięknym tradycją jest zwyczaj obdarowywania przed świętami prezentami ludziom, z których usług korzystało się w mijającym roku: mleczarzom, listonoszom, itp. Do świątecznego stołu zasiada się już o trzeciej po południu. Tradycyjnie królują na nim: wędzony łosoś z chlebem sodowym, sałatka z krewetek i inne dania z ryb. Post kończy się przed północą. Najpopularniejszą świąteczną potrawą jest gotowana wołowina. Po zapadnięciu zmroku zapala się wigilijne świece; duże umieszcza się w lichtarzach przygotowanych z rzepy bądź w cebrzykach wypełnionych otrębami lub mąką, przyozdabia się je jemiołą. Pozostawia się je płonące przez całą noc, gasząc je dopiero tuż przed pierwszą mszą. Drzwi w święta pozostawia się otwarte – dla niespodziewanych gości, a przy stole – wolne nakrycie dla trzech osób i miskę wody, którą mogą pobłogosławić podróżni. Tradycyjnie odwiedza się groby zmarłych, zostawiając na nich gałązki wiecznie zielonych roślin. W czasie świąt bardzo często dzieci wystawiają pantomimy. Co ciekawe, wszystkie postacie żeńskie grane są przez chłopców, a męskie – przez dziewczynki.
Grecja
Obchody świąt Bożego Narodzenia trwają w Grecji aż 12 dni. Ważna potrawą dla Greków jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa: duży, okrągły chleb z orzechami, z odciskiem drewnianej pieczęci z symbolem religijnym. Tradycyjne świąteczne potrawy to również pieczone jagnię, pieczony prosiak lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem. Grecką tradycją jest stawianie zamiast choinki przystrojonego świątecznie modelu żaglowca.
Malta
Węgry
Na Węgrzech tygodnie poprzedzające Gwiazdkę noszą nazwy kolejno: papierowy, brązowy, srebrny, a niedziela tuż przed Wigilią – złotą. Ma to wskazywać na wagę kolejnych tygodni. W „złotą niedzielę” wypada zrobić porządki przedświąteczne, zakupy, kupić choinkę. Ważnym smakołykiem, którego nie może zabraknąć w żadnym węgierskim domu na Bożego Narodzenia jest „szalocukor” – pralinki z masą orzechową, marcepanową, waniliową lub z galaretką. Na Węgrzech tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa rybna. Charakterystyczne dania to m.in. smażona kapusta, karp, różnego rodzaju ciasta. Na wsiach piecze się prosiaka, co jest dużą uroczystością dla całej społeczności.
Dania
W Danii święta mają całkowicie świecki charakter. Duńską, charakterystyczną choinkę zdobią liczne małe chorągiewki, Dannebrog. Najważniejszym elementem wigilijnego spotkania jest obdarowywanie się prezentami, które przynosi Julemanden (Mikołaj). Na wigilijnym stole nieodzowna jest pieczona kaczka jako danie główne oraz deser – ris r l`amande, czyli ryż z owocami i przyprawami.