Kanelbullar – Słodkie bułeczki cynamonowe
Przepis na 20 sztuk
CIASTO:
0,6 kg mąki pszennej
30 g drożdży
100 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
100g cukru
łyżeczka mielonego kardamonu
1 jajko
NADZIENIE:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
SZKLIWO :
1 jajko
cukier perlisty do posypania
Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (uwaga nie może być gorące). Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodaj lekko cieple mleko z masłem i dodaj jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy; na sam koniec należy ciasto napompować. Dokładnie wyrób ciasto przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego).
Tak gotowe, wyrobione ciasto odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, ciasto wyłóż na stół oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1cm o kształcie prostokąta.
W międzyczasie należy przygotować nadzienie. Masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę.
Kiedy mamy już prostokąt z rozwałkowanego ciasta, smarujemy na jego całej powierzchni nadzienie z masła, cynamonu i cukru.
Następnie zwijamy ciasto w ślimaka i kroimy kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy do zrumienienia ok. 5-6 min.
Smacznego!
Ugnsbakad rostbiff serverad med kantareller och potatis – Rostbeef pieczony podany z kurkami i ziemniakami
Składniki:
- 800 g rostbeefu sezonowanego
- 100 g masła klarowanego
- 600 g ziemniaków drobnych małych, najlepiej młodych
- 5 g kopru
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki musztardy
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- świeże kurki
- świeże zioła do dekoracji np. rozmaryn, tymianek
- Marchewka i cukinia – opcja dodatkowa
Rostbeef umyć i oczyścić. Mięso w całości oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek i 1 gałązkę rozmarynu. Całość wysmarować musztardą. Mięso odstawić na 30 min. Na patelnię wlać i rozgrzać olej. Rostbeef obsmażyć na patelni z dwóch stron. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni Celsjusza i piec z sondą wbitą w mięso do osiągniecia 56 stopni Celsjusza w rdzeniu mięsa (max. 30 min.).
Ziemniaki umyć, ugotować ze skórką do miękkości z solą. W rondelku rozpuścić masło i wymieszać z ziemniakami. Oprószyć świeżo siekanym koprem.
Świeże kurki umyć, oczyścić z piasku i brudu. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć kurki. Na koniec smażenia dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podać do pokrojonego mięsa. Smacznego!
Opcja dodatkowa to podanie do tego sosu z Lingonberry (sosu z borówki brusznickiej).
Sos Lingonbeery:
300g borówki brusznickiej (lingonberry) mrożonej
150 g cukru
Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a borówka rozmrozi i powstanie słodki syrop z całymi owocami borówek.
Marchewka i cukinia jako dodatek warzywny może być pieczony lub gotowany.
Smacznego!
Räksmörgås – Sandwich z krewetkami
Składniki:
Pieczywo razowe – świeże kromki, 4 szt.
40 g masła
4 jajka ugotowane na twardo
3 g świeżego kopru
1 cytryna
1 ogórek zielony
2 łyżki majonezu
10 g kawioru
400 g krewetek zimnowodnych w zalewie lub parzonych
4 listki sałaty lollo rosso
4 listki sałaty lollo bianco
Pomidor do dekoracji
Masło i 1 łyżkę majonezu mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą smarujemy kromki chleba, układamy wcześniej umytą sałatę. Następnie kroimy w plastry jajko i układamy na sałacie. Kolejną czynnością, jest pokrojenie ogórka w plastry i położenie na jajku. Resztę ogórka pozostawiamy do dekoracji. Na ogórka układamy krewetki (solidną porcję – ok. 75 g). Dekorujemy wszystko ogórkiem, majonezem, świeżym koperkiem, pomidorem i cytryną. Smacznego!
Zobacz również: warsztaty kulinarne z Anną Starmach w Kuchni Spotkań IKEA