W tym roku po raz pierwszy Kamis wraz z McCormick zaprezentowali w Polsce Trendy w Smakach, czyli zapowiedź tego, co będzie modne i smaczne w najbliższym sezonie.
Trendy w Smakach 2013:
Koniec kompromisów, który pokazuje nam drogę do zatracenia się w bogactwie smaków.
Autorska kuchnia– pokazujemy na co nas stać w kuchni, łącząc produkty, które nas inspirują.
Kulinarna harmonia, pokazująca jak zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu do spraw żywienia.
Ukryty potencjał składników– uczymy się w pełni wykorzystywać najpełniejsze smaki w niedocenianych fragmentach roślin i mięs.
Udomowiona egzotyka: Odkrywamy nieograniczone możliwości drzemiące w składnikach z całego świata, poza ich tradycyjną rolą w kuchniach regionalnych.
Przedstawieniem kuchennego haute couture zajęła się zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji Masterchef.
„Trendy w smakach nie są w żaden sposób narzucane, mają jedynie stanowić dla nas inspirację. Jeśli otworzymy się na możliwość nietypowych połączeń składników i wykorzystamy to, co daje nam natura – jesteśmy na najlepszej drodze do osiągnięcia kulinarnego sukcesu. – powiedziała Basia Ritz – Zachęcam do eksperymentowania i bycia szefem kuchni u siebie. Tak właśnie powstaje kuchnia autorska.”
Prezentacja Trendów w Smakach na 2013 r miała miejsce podczas dwóch wydarzeń. Pierwszym były warsztaty wspólnego gotowania z Basią Ritz, na których przepisy zostały wypróbowane w praktyce przez grupę kulinarnych odkrywców.
Kolejnego dnia Basia opowiedziała o Trendach podczas konferencji blogerów kulinarnych, zaszczepiając pomysły i inspiracje nowymi smakami, przedstawicielom blogosfery.
Radość poszukiwań nowych smaków, samodzielne odkrywanie ciekawych przepisów to wspaniałe kulinarne doświadczenie. Wspólnie z Kamis/ McCormick zwyciężczyni Masterchefa przekonała do wypróbowania tego co nowe, odświeżenia tego co zapomniane i połączenia tradycji z nowoczesnością.