Categories: Kuchnia

12 kwietnia – Światowy Dzień Czekolady!

Czy wiesz, że…dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady?

Czekolada każdemu z nas kojarzy się przede wszystkim z tą do picia, jako polewa do lodowych deserów, dodatek do ciast czy jako tradycyjna tabliczka. Hotele Mercure zapraszają w tym roku do odkrycia czekolady na nowo – w formie pralin z chili i pieprzem, w towarzystwie aromatycznej kawy czy bukietu świeżych truskawek. Z początkiem kwietnia ruszyła kampania Słodki Sekret Hoteli Mercure (Sweet Secret by Mercure).

Dla duszy i ciała
O walorach tego afrodyzjaku nikogo nie trzeba przekonywać. Aksamitny smak czekolady cieszy się uznaniem smakoszy i łasuchów na całym świecie. Czekolada do picia, w formie tabliczki, batonika, czy pralinki – po nią zawsze sięgamy z rozkoszą. W końcu co może lepiej poprawić nam humor i dodać energii? Dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest bardzo zdrowym łakociem.

„Czekolada wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu, których nie posiadają inne słodycze. Masa kakaowa zawiera ponad 300 rożnych substancji chemicznych, z których na szczególną uwagę zasługują składniki mineralne (magnez, żelazo), kofeina, teobromina, endorfiny oraz flawonoidy. Po zjedzeniu czekolady w naszym mózgu rośnie poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina zwana hormonem szczęścia, usprawnia pracę naszego układu nerwowego. Endorfiny natomiast poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności.” – wyjaśnia Alicja Kalińska, Specjalista z zakresu żywienia,Właściciel Centrów Dietetycznych SetPoint.
Czekolada ma także zbawienny wpływ dla naszego wyglądu. Dzięki zawartości cynku poprawia jakość skóry, a zawarty w niej magnez działa tonizująco. Żelazo, niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, zapewnia skórze dobre dotlenienie, fosfor wspomaga witalność, potas reguluje gospodarkę wodną, a wapń wzmacnia odporność, łagodzi podrażnienia i koi skórę.

Słodki Sekret hoteli Mercure
Teraz w sieci Mercure będzie okazja poznać nowe oblicze czekolady. Z myślą o swoich gościach hotele przygotowały pełną słodyczy kampanię Słodki Sekret Hoteli Mercure (Sweet Secret by Mercure). Klienci, którzy zdecydują się na rezerwację dwóch noclegów ze śniadaniem i dostępem do Internetu w dniach od 2 kwietnia do 31 maja otrzymają do 40% zniżki na pobyt. Dodatkowo w pokoju będzie na nich czekać słodka niespodzianka – bombonierka z ręcznie wykonanymi czekoladowymi pralinami.

Z okazji wprowadzenia nowej kampanii promocyjnej Sweet Secret by Mercure w hotelowych restauracjach i barach pojawi się czekoladowe menu zawierające aromatyczną kawę podawaną z trzema wykwintnymi pralinami, czekoladowe ciasto w bukiecie świeżych truskawek z lodami w trzech smakach do wyboru oraz komplet 11 nietuzinkowych pralin w eleganckim opakowaniu. Asortyment czekoladek przygotowała manufaktura Chocoffee, która od ponad 80. lat słynie w Polsce z oferowania doskonałej jakości i unikalności swoich wyrobów. Frywolna pomarańcza z nutką pieprzu, czy Cynamonowe usta to tylko niektóre z propozycji. Cukiernicy Chocoffee szczególnie zachęcają do skosztowania dedykowanej praliny Mercure o nietuzinkowym wnętrzu: malinowe nadzienie z dodatkiem chili. Unikatową bombonierkę ze specjalnie przygotowaną selekcją jedenastu czekoladek będzie można zakupić w restauracjach, barach i recepcjach wszystkich hoteli Mercure w Polsce.

Smacznego!
Czekolada jest chyba jednym z najpopularniejszych na świecie deserów i nigdy nie przestała być modna. Znalazła niezwykle wiele zastosowań, istnieją tysiące przepisów zarówno na samą czekoladę, jak i na potrawy, dla których jest dodatkiem. Różnorodność jej rodzajów, a także mnogość składników, które doskonale się z nią komponują sprawia, że często jest niezastąpionym produktem na stołach.

„Czekolada od wielu lat gości w menu naszych hoteli zarówno w sezonie zimowym, jak i letnim. Choć dla niektórych to pewnie wciąż nowość, w porze jesienno – zimowej serwujemy dania, których smak wspaniale podkreśla czekolada. Zarówno mięso, takie jak dziczyzna i drób, owoce morza czy ryby idealnie harmonizują się z tym aksamitnym smakiem. Już od wiosny i w porze letniej czekolada króluje w karcie naszych deserów. W tym roku, dzięki kampanii Sweet Secret by Mercure nasi goście będą mogli odkryć ją na nowo, między innymi w formie ręcznie robionych pralin w zaskakujacych połączeniach np. z pieprzem i chili. Proponujemy także tradycyjne czekoladowe ciasto z truskawkami i odświeżającym sorbetem malinowym. Mam nadzieję, że nasi klienci dadzą się słodko zaskoczyć.” – powiedział Paweł Anders, Kierownik ds.Gastronomii Orbis S.A.

PRALINA MERCURE Dedykowana pralina o nietuzinkowym wnętrzu. Malinowe nadzienie z nutką chili pokryte deserową czekoladą.

USTA CYNAMONOWE Kształt i smak, które kuszą słodyczą cynamonowej namiętności.

CZEREŚNIA Delikatna koktajlowa czereśnia o łagodnym smaku migdałów, otulona ciemną czekoladą.

POMARAŃCZA Z PIEPRZEM Południowa słodycz pomarańczy z odrobiną pieprzu. Frywolna przyjemność pokryta płaszczykiem deserowej czekolady ze szczyptą skórki pomarańczowej.

DESPERADO Wykwintna czekolada z serem pleśniowym – rarytas dla poszukiwaczy nowych smaków i prawdziwie doskonałych połączeń.

BUCIK HOLENDERSKI Zdobiony czekoladowy sabot wypełniony aromatycznym nadzieniem na bazie żółtek i wanilii.

PALUCH Krokant z marcepanem w wykwintnej polewie z ciemnej czekolady otulony ciastem cygaterkowym.

ESENCJA CZEKOLADY Klejnot z wytrawnego ganache w białej czekoladzie ukoronowany kawałkami prażonego ziarna kakaowca.

ZAWIANA ŚLIWKA Dystyngowana suszona śliwka z marcepanem odziana w płaszcz białej czekolady.

WHISKY Wyrafinowany znak miłości. Nadzienie o smaku wytrawnej whisky zamknięte w sercu z ciemnej czekolady.

KRÓLEWSKA Słodko-kwaśna fantazja w deserowej czekoladzie.

Share