10 super produktów, które powinnaś włączyć do swojej diety

Wspomagają nie tylko naszą dietę, ale i pamięć czy też w ogóle pracę mózgu, mają zbawienny wpływ na cerę i włosy. Oto 10 super produktów, które powinnaś włączyć do swojej codziennej diety!

1. Bakłażan

Bakłażan znany jest dobre dla mózgu, ponieważ ma przeciwutleniacze, które pomagają chronić błony komórkowe mózgu. Bakłażan zawiera również składnik odżywczy nazwie Antocyjany, które pomaga chronić mózg przed utratą pamięci.

2. Marchewka

Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki.

3. Rozmaryn

Rozmaryn zawiera związek, który pomaga chronić mózg przed chorobami degeneracyjnymi, takimi jak chociażby choroba Alzheimera. Naukowcy odkryli, że zapach rozmarynu może wpływać na zdolności poznawcze ludzi i poprawić pamięć!

4. Szpinak

Szpinak jest pełen składników odżywczych, co czyni go doskonałym wyborem przy zdrowej diecie! Jest doskonały również dla Twoich włosów! Jest to jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu i wielkie źródło kwasu foliowego i żelaza, które wspomagają wzrost i wzmacniają włosy.

5. Avocado

Awokado to kolejne super jedzenie, dobre dla wątroby. Z dużą ilością związków glutationu, oczyszczającego i wspomagającego pracę wątroby. Badania wykazały, że jedzenie jednego, dwóch owoców tygodniowo przez 30 dni może poważnie poprawić stan zdrowia wątroby.

6. Orzechy włoskie

Dają nam pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Warto je podgryzać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

7. Tłuste ryby

Zawierają naturalne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W tłustych rybach występują naturalnie te najbardziej skuteczne tłuszcze Omega 3, które wspomagają pamięć i zapobiegają jej utracie, a także wspomagają funkcje mózgu i serca. Polecane ryby to m.in. łosoś, pstrąg, śledzie, makrele i sardynki.

8. Ziarna słonecznika

Jeśli martwisz się o wypadanie włosów, należy rozważyć dodanie nasion słonecznika do swojej diety. Ziarna słonecznika pełne są też  składników odżywczych, które są dobre dla Twoich włosów, w tym witaminy E, witaminy B6, cynku i żelaza.

9. Brokuły

Brokuły są dobrze znane ze zbawiennego wpływu na dietę. Ale może nie wiesz jeszcze, że mają równie korzystny wpływ na pracę mózgu? Brokuły są źródłem potasu, co jest bardzo ważne dla układu nerwowego, a to z kolei jest ważne dla mózgu. Badania pokazują, że brokuły mogą do tego stopnia pomóc, że potrafią odwracać już poczynione, niekorzystne zmiany w mózgu! To naprawdę super jedzenie!

10. Jagody

Jeśli chcesz chronić swoją pamięć, to naukowcy mają dla Ciebie dobrą wiadomość –  jedz jagody!. Odkryli oni, że jagody mogą być skuteczne w niwelowaniu problemów z pamięcią występujących wraz z wiekiem. Ba, potrafią nawet odwrócić niektóre z już zaistniałych zmian w mózgu! Pyszne, a przy tym jakże zbawienne dla naszej pamięci!

Share