Jak zrobić domowe masło

Jak zrobić domowe masło. Poradnik

Skoro przekonaliśmy się już, że chleb na zakwasie, upieczony we własnym piekarniku nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także daje satysfakcję z samodzielnego wykonania, najwyższy czas pójść o krok dalej w kulinarnych podbojach. Następny przystanek? Prawdziwe domowe masło ze śmietanki! Może z nutką ulubionych przypraw, ziół lub suszonych warzyw?

 WspółczeÅ›nie ubijanie masÅ‚a nie ma już nic wspólnego ze żmudnym ucieraniem Å›mietany w maselnicy. Åšredniej klasy mikser wykona za nas caÅ‚Ä… pracÄ™. Dla nas pozostanÄ… przyjemnoÅ›ci – wypicie zdrowej maÅ›lanki oraz doprawienie masÅ‚a wedle uznania i potrzeb.

 

Wybór śmietanki ma znaczenie

Aby jednak wszystko rzeczywiÅ›cie poszÅ‚o jak po maÅ›le, należy zwrócić uwagÄ™ na jakość skÅ‚adników.– Klasyczne, kremowe i miÄ™kkie masÅ‚o ubijemy jedynie z dosyć tÅ‚ustej Å›mietanki uzyskanej z wysokiej jakoÅ›ci mleka – wyjaÅ›nia Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy i dodaje – O tym, czy wybraliÅ›my odpowiedni skÅ‚adnik, przekonamy siÄ™ już w trakcie miksowania. Åšmietany o niższej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu nie poddajÄ… siÄ™ procesowi ubijania, a nawet jeÅ›li uda nam siÄ™ uzyskać masÅ‚o i maÅ›lankÄ™, zwykle majÄ… one gorszy smak i konsystencjÄ™. Takie masÅ‚o trudniej jest przechowywać i niestety szybciej siÄ™ psuje. Zdecydowanie wiÄ™cej satysfakcji i peÅ‚niÄ™ smaku uzyskamy, jeÅ›li siÄ™gniemy po tÅ‚ustÄ…, klasycznÄ… Å›mietankÄ™, jak np. Åšmietanka 42% od OSM PiÄ…tnica.

Åšmietana jak od gospodarza?

Do niedawna niemożliwym było znalezienie w sklepie śmietany, której zawartość tłuszczu byłaby większa niż 36%. Miłośnikom trendu slow food pozostawały poszukiwania takiego produktu u gospodarzy na wsiach. Teraz OSM Piątnica wyszła naprzeciw ich oczekiwaniom.

– Åšmietanka 42% to pierwszy na rynku produkt tego typu i, co najważniejsze, tej klasy – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM PiÄ…tnica. – Uzyskana zostaÅ‚a z mleka krów karmionych paszami bez GMO. Åšmietana jest pasteryzowana, bez żadnych dodatków, a zatem caÅ‚kowicie naturalna i zdrowa. Wysoka zawartość tÅ‚uszczu to nasz zdecydowany ukÅ‚on w stronÄ™ tych klientów, którzy doceniajÄ… tradycyjne przepisy i metody kulinarne. Ta zupeÅ‚nie nowa Å›mietana doskonale sprawdzi siÄ™, gdy zechcemy przygotować wÅ‚asne, domowe masÅ‚o, gÄ™ste sosy czy kremowe masy do ciast. W dalszym ciÄ…gu jest to produkt uniwersalny, przeznaczony do daÅ„ wytrwanych i sÅ‚odkich. O jakoÅ›ci natomiast Å›wiadczy fakt, że z 200 g Åšmietanki 42% wykonamy aż 70 g masÅ‚a.

Jak wykonać samodzielnie domowe masło ze Śmietanki 42% dowiemy się na stronie www.DomoweMaslo.pl. Prócz filmu instruktażowego, znajdziemy tam też m.in. kilka prostych przepisów na masła smakowe i potrawy z ich użyciem.

Masło w wersji na ostro

Domowe masło jest zdrowe, smaczne, śmietankowe w smaku. Wystarczy przelać 200 g Śmietanki 42% OSM Piątnica do wysokiego naczynia i ubijać ją mikserem ustawionym na średnie obroty. Po kilku minutach zawartość naczynia ulegnie rozwarstwieniu – masło odzieli się od płynnej maślanki. Płyn odlewamy przez sitko do szklanki (uzyskaną przy okazji maślankę możemy wypić następnego dnia na śniadanie, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców). Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki.

Do masła dodajemy szczyptę płatków chilli, grubo zmielony kolorowy pieprz lub inną ulubioną, pikantną przyprawę. Całość mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało. Takie świeże domowe masło należy spożyć w ciągu ok. 48 godzin. Będzie ono doskonałym dodatkiem do kanapek, pieczonych warzyw oraz grzanek.

 Smacznego!

 

Scroll to Top
Scroll to Top