Zrób sobie własny kosmetyk!

Coraz więcej osób ma uczulenie na różne składniki kosmetyków. Dermatolodzy mówią, że nawet preparaty z napisem: hyperalergiczne, dla cery wrażliwej czy skłonnej do podrażnień, potrafią wywołać uczulenia. Jedynym wyjściem bywa używanie aptecznych środków pielęgnacyjnych lub przygotowanie ich samemu.

PRZEPISY NA MLECZKA I TONIKI

Rumiankowe mleczko oczyszczające dla cery suchej i wrażliwej
Pół szklanki tłustego mleka i 2 łyżki świeżego lub suszonego rumianku (jeśli jesteśmy uczuleni na rumianek lub go nie lubimy, możemy użyć kwiatu czarnego bzu, fiołka wonnego lub kwiatu lipy) ogrzewamy w naczyniu z płaszczem wodnym (wcześniej trzeba naczynie wypłukać zimną wodą) przez 30 minut. Nie należy dopuścić do zagotowania mleka lub powstania kożucha. Napar zostawiamy na dwie godziny i odcedzamy. Przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciągu tygodnia. Nakładamy wacikiem, nadmiar usuwamy.

Mleczko oczyszczające z maślanki i fenkułu dla cery tłustej
Pół szklanki maślanki i 2 łyżki zmielonych nasion fenkułu delikatnie ogrzewamy w naczyniu z płaszczem wodnym przez 30 minut. Odstawiamy na dwie godziny, odcedzamy, przelewamy do butelki i chłodzimy. Zużywamy w ciągu tygodnia.

Płyn różany do cery suchej
3/4 szkłanki wody różanej, 2/3 szklanki wyciągu z oczaru i 6 kropli gliceryny wlewamy do butelki i wstrząsamy przed każdym użyciem. Wodę różaną można kupić lub zrobić: płatki róży (garść) zalać szklanką wrzącej wody destylowanej, przykryć, pozostawić na 30 minut, odcedzić.Przechowywać w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Płyn różany znakomicie wpływa na suchą, wrażliwą i starzejącą się skórę.

Płyn ściągający z szałwii do cery tłustej
Składniki: 4 łyżki suszonej szałwii, 1/4 łyżeczki boraksu, 4 łyżki alkoholu, 3 łyżki wyciągu z oczaru, 10 kropli gliceryny. Szałwię musimy zmacerować w alkoholu i odcedzić. Rozpuścić
boraks w wyciągu z oczaru. Zmieszać z alkoholem, dodać glicerynę i zlać do butelki. Szczelnie zamknąć. Przed użyciem wstrząsnąć. Macerat uzyskamy przez zalanie w szklanym naczyniu rozdrobnionych świeżych ziół. Szczelnie zamykamy. Codziennie naczyniem trzeba potrząsać. Po dwóch tygodniach odcedzić i włożyć do roztworu świeże zioła i tak aż do momentu uzyskania roztworu o silnym zapachu zioła. Odcedzić, przelać do butelki i zamknąć. Czas przechowywania – długi.

Scroll to Top
Scroll to Top