Znane mamy gotują i… piją wodę!

Monika Mrozowska poprowadziła kurs zdrowego gotowania w Akademii Kreatywnego Rozwoju Dzieci i Dorosłych TAMIKA w Warszawie. W warsztatach wzięły udział m.in. aktorka i przyszła mama – Magdalena Górska oraz Kinga Burzyńska, która nie tylko jest mamą znaną, lecz przede wszystkim mamą odpowiedzialną.

2 sierpnia 2011 roku w ramach projektu „Mama na czasie pije wodę” realizowanego przez Żywiec Zdrój odbyły się warsztaty kulinarne, których celem była popularyzacja stanowiska Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie spożycia wody i innych napojów przez przyszłe i obecne mamy oraz ich pociechy.
Warsztaty kulinarne miały na celu przybliżenie przyszłym i obecnym mamom w przystępny sposób zasad prawidłowej diety. Właściwe odżywianie, a także nawadnianie w tych szczególnych okresach życia jest istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu kobiety. Podczas wspólnego gotowania królowały dania, których zaletą był nie tylko wyśmienity smak, ale przede wszystkim bogactwo składników niezbędnych dla kobiet planujących ciążę, spodziewających się dziecka oraz tych, które już są szczęśliwymi mamami.

Prowadząca warsztaty, prywatnie mama dwóch córek (Karoliny 8 lat i Jagody 14 miesięcy) Monika Mrozowska uczyła, jak w prosty sposób przygotować smaczne i zdrowe posiłki oraz opowiadała o swoich doświadczeniach. – W okresie ciąży pilnowałam, by moja dieta była zbilansowana. Wiedziałam, że od mojego sposobu odżywiania i tego, czy piję odpowiednią ilość wody, zależało zdrowie moich córek. Odpowiednie spożycie płynów pozwala nam utrzymać prawidłową homeostazę, czyli równowagę organizmu, a dla kobiet w ciąży jest to szczególnie ważne, ponieważ dotyczy także homeostazy dziecka – podkreśla aktorka.

Podczas wtorkowych warsztatów uczestniczki przygotowały pięć dań bogatych w składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia matki. Pod czujnym okiem prowadzącej Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło, powstał m.in. „energetyczny” koktajl z natki pietruszki i pomarańczy, idealny na letnie dni chłodnik z awokado (bogaty w magnez, potas, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe) czy oryginalne caprese z buraka i oscypka (zawierające witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B). Przyszłe i obecne mamy dowiedziały się ile wody powinna spożywać dziennie kobieta w ciąży oraz w czasie karmienia piersią, a także jaką ilość płynów powinny podawać swoim pociechom.

Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia każda z pań powinna wypijać 2-3 litry płynów dziennie. Natomiast przyszła mama powinna dziennie spożywać ok. 3 litrów, aby zapewnić sobie i dziecku prawidłowe nawodnienie. W przypadku mam karmiących ilość ta powinna wzrosnąć nawet do 4 litrów wody. Niemowlęta między 6 a 12 miesiącem powinny spożywać 800 ml płynów dziennie, a dzieci miedzy 1 a 3 rokiem życia około 1300 ml. Szacuje się, że 20% dziennej podaży płynów dostarczane jest wraz z pożywieniem. Pozostałą ilość należy wypić, najlepiej w postaci czystej wody – dodaje Ewa Kurowska, dietetyk, specjalista ds. komunikacji zdrowotnej w Żywiec Zdrój.

Wspólne gotowanie było również okazją do rozmowy z dietetykami Katarzyną Okręglicką oraz właśnie Ewą Kurowską na temat odpowiednich nawyków żywieniowych, kompozycji posiłków oraz ilości spożywanych płynów.

[nggallery id=1583]

[nggallery id=1584]

Scroll to Top
Scroll to Top