Zagraniczni eksperci kulinarni ocenią polskich uczestników

Już wkrótce w polskiej edycji programu „MasterChef” zagoszczą zagraniczni eksperci kulinarni. Polskich uczestników oceniać będzie sam Rick Stein, Joe Bastianich i Jordi Cruz. Jednym słowem – będzie światowo! Poniżej przybliżamy ich sylwetki.

RICK STEIN Wieloletni szef kuchni, należy do najpopularniejszych ekspertów w Anglii. Jego zamiłowanie do podróży i poznawania kulinarnych tradycji innych narodów przysporzyło mu wielu fanów. Autor 19 książek kulinarnych i 15 programów o gotowaniu.
Podczas wieloletniej kariery w zawodzie kucharza gotował między innymi dla królowej Elżbiety II i księcia Filipa, dla premiera Tony’ego Blaira i prezydenta Francji Jacques’a Chiraca. W 2003 roku został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego za zasługi w promocji angielskiego obszaru West Country. Znany jest z zamiłowania do świeżych owoców morza. Był także bohaterem programu pokazującego jego życie jako kucharza i właściciela lokalu „The Seafood Restaurant” w porcie Padstow na północnym wybrzeżu Kornwalii. Rick regularnie poszerzał swoje horyzonty, podróżując po świecie w poszukiwaniu nowych smaków oraz potraw, które często wprowadzał do menu restauracji w Padstow. Jego kulinarne wyprawy do Hiszpanii, jak i odcinki prezentujące kuchnię południowo-wschodniej Azji: Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Kambodży i Indonezji, okazały się ogromnym sukcesem oraz przyciągnęły przed telewizory miliony widzów na całym świecie. Media brytyjskie wielokrotnie akcentowały wpływ Ricka na ekonomię Padstow. Brytyjczycy często określają go przydomkiem Padstein, chociaż sam kucharz oficjalnie odcina się od tego określenia. Dla wielu rybaków z Padstow oraz widzów z Wielkiej Brytanii równie ważny dla programów Ricka Steina, co on sam,
był Chalky. Pies kucharza towarzyszył mu podczas wielu wypraw, a jego śmierć w 2007 roku została odnotowana przez większość brytyjskich mediów. Emisja odcinka z Rickiem: 28 października, o godzinie 20:00.

JOE BASTIANICH Jeden z najlepszych amerykańskich restauratorów. Producent wina. Organizuje słynne przyjęcia, podczas których łączy testowanie nowych trunków i występy rock’n’rollowe. Szerszej publiczności znany z amerykańskiej edycji programu „MasterChef”, gdzie u boku Gordona Ramsaya ocenia adeptów sztuki kulinarnej. Jest również jurorem włoskiej edycji programu.
Joe to pomysłodawca i propagator Eataly w Stanach Zjednoczonych. Pierwotnie był to największy targ żywności i wina, na którym nowojorczycy mogą kupić najlepsze produkty od producentów. Obecnie Eataly stało się amerykańskim synonimem filozofii kulinarnej opartej na świeżych produktach pochodzących od lokalnych wytwórców. Przez Amerykanów postrzegany jest za największy autorytet w kwestii włoskich win. Ma trzy winnice we Włoszech oraz jedną w Argentynie. Joe jest także autorem kilku książek o tematyce winiarskiej, w tym wielokrotnie nagradzanej „Vino Italiano”, napisanej wspólnie z sommelierem Davidem Lynchem. Juror programu „MasterChef” to także uznany pisarz. Umiejętność przeniesienia pasji do gotowania, jedzenia i wina na karty książek została nagrodzona między innymi przez magazyn „Bon Appétit” oraz Fundację Jamesa Bearda. Najnowszą pozycją w dorobku Bastianicha są wspomnienia „Restaurant Man”, które ukazały się na rynku wiosną 2012 roku. Ostatnią odkrytą przez Joe Bastianicha pasją jest sport. Od kilku lat restaurator z powodzeniem startuje w maratonach i triathlonach, m.in. ma na swoim koncie ukończenie morderczych zawodów Iron Man na Hawajach. Joe pojawi się w 9. odcinku „MasterChefa”, 4 listopada o 20:00.

JORDI CRUZ Mając 25 lat, zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelina, tym samym został najmłodszym w Hiszpanii oraz drugim na świecie w tym wieku laureatem tego prestiżowego wyróżnienia. Uznanie dla jego talentu oraz umiejętności komponowania dań kuchni hiszpańskiej nieustannie rośnie.
Urodził się w 1978 roku w Manresie (miasto w północno-wschodniej Hiszpanii). To sercem i duszą Katalończyk, który większość swego życia spędził w tym regionie. Studiował w barcelońskiej Escola Superior de Hosteleria Joviat. Mając 14 lat, rozpoczął pracę w restauracji „Cercs Estany Clar” w Barcelonie. Przez lata pracy był wielokrotnie nagradzany. W 2002 roku wygrał Mistrzostwa Młodych Szefów Kuchni Hiszpańskiej w San Sebastian. Rok później zdobył Międzynarodową nagrodę Cooking with Olive Oil, nagrodę Najlepszy w Gastronomii oraz wygrał zawody dla Młodych w Ciudad de Marbella.  Dwa lata później Cruz zdobył kolejną prestiżową nagrodę – wygrał pierwszą edycję konkursu Szef Roku CCA, jednego z ważniejszych w gastronomicznym świecie konkursu dla kucharzy. Obecnie Jordi jest wiceprzewodniczącym jury. W grudniu 2007 roku Cruz odszedł z „Estany Clar” i został managerem oraz szefem kuchni barcelońskiej restauracji „L’Angle de Sant Fruitós de Bages”. Niespełna rok po objęciu przez niego tej posady restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina. W maju 2010 roku Cruz stanął na czele restauracji „ABaC Restaurant & Hotel”, która obecnie jest wizytówką Barcelony. W 2011 roku zdobyła tytuł Najlepszej Restauracji w Katalonii, a następnie została nagrodzona dwiema gwiazdkami przewodnika Michelin. Jordi pojawi się w półfinałowym, 12. odcinku „MasterChefa”, 18 listopada o godzinie 20:00.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][portfolio_slideshow][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Scroll to Top
Scroll to Top