Wypieki po mistrzowsku

Strona główna » Blog » Wypieki po mistrzowsku

Wypieki po mistrzowsku

Jak bardzo dużego mistrzostwa wymaga piękne i profesjonalne zarazem dekorowanie ciast, tortów i innych wypieków wie każdy, kto choć raz spróbował pięknie przyozdobić swój kulinarny wyczyn. Nic więc dziwnego, że dobry cukiernik, to dziś nie tylko osoba która potrafi pysznie upiec, ale kapitalnie i niepowtarzalnie ozdobić swój wypiek. Opowiemy wam zatem co nieco o dekorowaniu ciast, które w niektórych przypadkach jest prawdziwą sztuką.

Boże Narodzenie i Wielkanoc, czyli dekorujemy obowiązkowo

Niezależnie od tego, czy jesteście zwolennikami dekorowania ciast, czy też uważacie, że jest ono zupełnie niepotrzebne, zwłaszcza jeśli ciasto robicie wyłącznie do użytku wewnętrznego (czytaj domowego – dla łasuchów z rodziny), bywają momenty, kiedy bez dekorowania ciast obejść się nie można. Oczywiście mowa tu o Bożym Narodzeniu i Wielkanocy, kiedy bezwzględnie każdy stara się, by jego wypieki nabrały odświętnego charakteru.

Ozdabiane są więc wszystkie baby, serniki, makowce, mazurki, ciastka, ciasta i ciasteczka, kojarzone ze świętami. Wielkie pole do popisu mają tu zwłaszcza mamy lub babcie, które chętnie z dziećmi oddają się kulinarnym pasjom.

Niezła zabawa, czyli wspólne pieczenie

Jak zasugerowaliśmy już przed chwilą, wspólne pieczenie to okazja do tego, by być razem. Wspólne pieczenie zbliża i daje olbrzymią radość zarówno dzieciom, jak i ich rodzicom, czy dziadkom (tak, tak moi drodzy – mężczyźni świetnie radzą sobie w kuchni!). Młodsze dzieci chętnie skupiają się wyłącznie na zabawie, czyli wycinaniu różnorodnych form z ciasta, a możliwości jest tu naprawdę bez liku.

Później, po upieczeniu zwykle, następuje równie mocno oczekiwana przez dzieci część – dekorowanie ciast i ciasteczek. Chwile, gdy młody człowiek może posypać pudrem babkę, zrobić mikołajowi guziki z orzechów, czy przyozdobić jego kapelusz kolorowymi wiórkami są wprost bezcenne.

Sposoby na dekoracje, czyli czym ozdabiamy wypieki

Oczywiście to, czym chcemy dekorować wypieki zależne jest w pełni od … samego wypieku. To naturalne, że inne ozdoby umieścimy np. na torcie, a jeszcze inne znajdą się na ciastkach świątecznych.

Możliwości jest bardzo wiele, a topowe cukiernie wprowadzają co raz to nowe trendy w dekorowaniu ciast. Wystarczy przejść się do przykładowej cukierni w Krakowie, Wrocławiu, Warszawie, czy którymkolwiek innym wielkim mieście, które mogą poszczycić się posiadaniem cukierni mistrzów tej branży, by zobaczyć, że jest to olbrzymie pole do popisu.

Czym zatem przyozdabiać można kulinarne cuda? W grę wchodzą przede wszystkim tradycyjne formy jakie dała nam natura, czyli bakalie, owoce itp. Orzechy, rodzynki, kokos, czy migdały to specjały, które wykorzystuje większość osób parających się pieczeniem. Podobnie chętnie wykorzystywane są owoce, zwłaszcza we wszelkich ciastach z galaretką i w sernikach.

Ale to oczywiście nie cały repertuar ozdób i możliwości. Dziś dekorowanie ciast, to nie tylko sypanie wiórkami kokosowymi, ale wymyślne i finezyjne wzory, specjalne ozdoby na szczególne okazje, dekoracje, które można zrobić przy pomocy specjalnych urządzeń, czy kupić gotowe.

Akcesoria do dekorowania

Jak wyczarować owe cuda i cudeńka? Wystarczy kupić w sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego specjalne akcesoria do dekorowania ciast. Dostępne są różnorodne rodzaje akcesoriów, służące do dekorowania specjalnych wypieków od babeczek, muffinek i ciasteczek poczynając, na tortach, ciastach i tartach kończąc.

Można dzięki temu zaopatrzyć się w specjalne wykrawacze, które pięknie przyozdobią brzegi ciastek, rękawy dekoracyjne, szpatułki do rozprowadzania kremów i mas, końcówki do lukru i wiele, wiele innych.

Dzięki temu samemu można aspirować do stworzenia ciast, które zachwycą naszych gości w ten sam sposób, w jaki zrobiły by to ciasta, które upieczone zostały przez najlepszych cukierników.

Najważniejsze, to nie zniechęcać się

Pewnie widząc niektóre formy dekorowania ciast wyrwać może wam się z piersi niekłamany zachwyt. Z drugiej jednak strony istnieją i takie ozdoby, które wyglądają szalenie kiczowato i przerażają na sam swój widok…

W ozdabianiu jednak, tym, które robimy na własny użytek i dla własnej satysfakcji, najważniejsze są chęci. I pamiętajcie, że nie od razu Kraków zbudowano… Nie musicie od razu być mistrzami w sztuce dekorowania. Wszystko wymaga czasu i praktyki. Im więcej będziecie próbować, tym większej biegłości nabierzecie, a dzięki temu z czasem wasze wypieki będą wyglądać fantastycznie.

Inspiracja zaczerpnięta z Bake-Shop’owego działu ozdabiania ciast, w którym znaleźć można liczne lukry i posypki.

gwiazdki

2018-03-14T06:06:13+00:0016 grudnia 2014|Kuchnia|

Może zainteresuje Cię również: