Wykorzystaj niezwykłą moc wielkanocnych jajek!

Wielkanoc bez jajek obejść się nie może. To symbol tych świąt i podstawa wielkanocnego menu. Ale też jajko dobre jest na (prawie) wszystko, nie tylko podczas wielkanocnych świąt. Jakie niezwykłe moce drzemią w takim niepozornym jajeczku?

Jedz jajka na zdrowie!

Jajka to bezcenne źródło pełnowartościowego białka, na dodatek łatwo przyswajalnego przez organizm. Są również bogate w witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak: fosfor, potas, sod, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen. Mają korzystny skład tłuszczu. Żółtko jajek zawiera beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, poprawia widzenie i zapobiegają rozwojowi zaćmy. Jajeczna dieta hroni oczy, serce i inne narządy, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, zmniejsza ryzyko chorób serca, wzmacnia mięśnie, kości i zęby, zwalcza zapalenia, a nawet poprawia pamięć.  Jedzenie jajek wspomaga odchudzanie i pomaga zachować zdrową sylwetkę. Co ważne, jajka możemy wykorzystać w kuchni na tysiące wręcz sposobów!

Pamiętajmy jednak, że jajka mogą być siedliskiem salmonelli, wywołującej śmiertelne zatrucia. Mogą również podnosić poziom cholesterolu.

Jajka upiększają!

Tak, zalety jaj możemy także przetestować w zaciszu domowej łazienki. Jajka bowiem upiększają. Witaminy, minerały i aminokwasy obecne w jajkach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Ujędrnienie i nawilżanie skóry, zmatowienie cery tłustej, to tylko niektóre zbawienne właściwości jajek.

Z żółtka w łatwy i prosty sposób można przyrządzić nawilżające mleczko do cery suchej. Wystarczy dodać do niego stołową łyżkę octu owocowego, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pół szklanki oleju. Dobrze przygotowany preparat powinien mieć konsystencję mleczka. Emulsja z żółtka jajka to doskonały, domowy sposób na szybkie nawilżenie cery suchej. Dodatkowo żółtko zawiera żelazo, fosfor i jod – minerały niezbędne do zdrowego wyglądu naszej cery. Dlatego warto także używać żółtko w czystej postaci, na przykład jako maseczkę do twarzy. Aby osiągnąć najlepsze efekty, nakładamy ją na 15 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą.

Kobietom, które mają problem z nadmiernym błyszczeniem się cery, ale także z rozszerzonymi porami  polecamy kurację z białka. Do ubitej z białek piany dodajemy kilka kropel soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy okrężnymi ruchami na twarz. Po upływie około 20 minut zmywamy maseczkę letnią wodą.

Maseczka na włosy to chyba najbardziej popularne zastosowanie jajka w „domowej kosmetyce”. Polecamy połączenie dwóch żółtek, pół łyżeczki oliwy z oliwek i kilka kropel soku z cytryny. Oliwę z oliwek można zamienić na olej rycynowy. Dobrze zmieszane składniki nakładamy na włosy i pozostawiamy na 15 minut. Dla lepszego efekty najlepiej założyć na włosy foliowy czepek. Miksturę należy bardzo dokładnie spłukać. Po takiej kuracji włosy będą lśniące, odżywione i nawilżone. Maseczka idealnie przygotowuje włosy przed sezonem wiosenno – letnim, kiedy będą narażone na szkodliwe działanie promieni słonecznych.

Podziel się wiadomością:

Polecamy również