Menu dla zdrowia

Wyjątkowe menu dla zdrowia. Inspirujące przepisy dla insulinoopornych i z chorobami tarczycy by Jarek Walczyk

Polacy, choć przywiązani do tradycji kulinarnej, są coraz bardziej świadomi tego, jak wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie ma prawidłowe odżywianie. Szczególnie dotkliwie odczuwają to osoby, które przewlekle chorują na insulinooporność i problemy z tarczycą.

Jarek Walczyk, utytułowany mistrz kulinarny, często zasiada w jury wszelkiego rodzaju konkursów z dziedziny gastronomii, prowadzi z sukcesem restauracje fine dining Pink Lobster w Warszawie, w ostatnim czasie zmierzył się z niełatwym tematem i stworzył przepisy dań dla osób z insulinoopornością i chorobami tarczycy. Impulsem do działań były rozmowy z klientami, którzy często cierpią na wymienione schorzenia i których, niestety jest coraz więcej.

Zbiór przepisów stanowi dowód na to, że dieta nie musi być nudna, a dania trudne i drogie w przygotowaniu, nawet w warunkach domowych, choć co podkreśla autor, nie jest to żadna „sztywna dieta”, a jedynie inspiracja, której celem jest zmobilizowaniem do własnych, codziennych, kulinarnych, zdrowych poszukiwań i eksperymentów.

W zestawie mamy przepisy na różnego rodzaju omlety, zupy warzywne, ryby, delikatne mięsa a nawet desery. Jarek Walczyk twierdzi, że jest to jedynie cząstka tego, co można jeść będąc przewlekle chorym oraz dowód na to, że restauratorzy, szefowie kuchni ( a przynajmniej restauracja Pink Lobster ) „idzie z duchem czasu” i przygotowuje menu w taki sposób, aby każdy klient mógł smakowicie i zdrowo zjeść, a dodatkowo wyniósł cenną widzę kulinarną do domu. Przepisy są oczywiście do wykorzystania przez wszystkich miłośników dobrej i prostej kuchni.

Zobacz: zbiór przepisów kulinarnych Jarka Walczyka!

www.pinklobster.pl

foto. Mariusz Konfiszer/PRomotion Instytut Events

Scroll to Top
Scroll to Top