Wiosenne odchudzanie. Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?

Strona główna » Blog » Wiosenne odchudzanie. Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?

Wiosenne odchudzanie. Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?

Wszystko, co dotąd sądziłeś na temat odchudzania, było błędem! Dieta bez diety – odchudzaj się z Taubesesem!

Co sprawia, że tyjemy?
Nasilającą się niemal od 50 lat epidemia otyłości coraz wyraźniej charakteryzuje pewien paradoks: im „bardziej” wiemy, dlaczego tyjemy, tym więcej mamy otyłych. Czy tłuszcz, cukier i zbyt mała ilość ćwiczeń to główni winowajcy?
Gary Taubes – dziennikarz zajmujacy sie tematyką naukową, rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi odchudzania i rzuca podejrzenie na pewien rodzaj weglowodanów, jako głównych sprawców otyłości. Nie dziwi opór środowiska medyczno-żywieniowego, które musiałoby przyznać mniej więcej to: „Przez 30 lat byliśmy w błędzie. Żałujemy i za wszelkie niedogodność, w tym epidemię chorób serca, cukrzycy i otyłości, szczerze przepraszamy”.

Kilka kontrowersyjnych tez Taubesa:

  • – dieta nie polega na ograniczeniu kalorii
  • – wszystkie popularne diety oparte są na błędnych założeniach
  • – wbrew konwencjonalnej wiedzy to nie nadmiar kalorii jest przyczyną otyłości i chorób
  • – ruch i ćwiczenia nie przyczyniają się do utraty wagi
  • – cukier uzależnia podobnie jak heroina czy nikotyna

Ta książka to świetne wprowadzenie do zdrowego stylu życia, klucz to zrozumienia powodów ogólnoświatowej epidemii otyłości i braku naprawdę skutecznych diet.

Gary Taubes Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?
Wydawnictwo Literackie
Wydanie: I, data premiery: kwiecień 2012
Oprawa: broszurowa+skrzydełka

Gary Taubes (ur. 1956) jest z wykształcenia fizykiem i dziennikarzem, zajmuje się tematyką medyczną. Od początku lat 80-tych tropi i opisuje kontrowersje w badaniach naukowych oraz zjawisko pseudonauki, czyli tzw. bad science. Ma silną pozycję w amerykańskim środowisku dziennikarskim i naukowym.
Od lat 90-tych zajmuje zasadnością oficjalnych zaleceń dietetycznych w Ameryce. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories(2007) oraz Dlaczego Tyjemy(2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy.
Pisał dla takich czasopism jak „Dicover”, „Science”, „New York Times”, „Atlantic Monthly”, „Esquire”. Za swoją twórczość został trzykrotnie uhonorowany nagrodą pn. Science in Society Award of the National Association of Science Writers oraz zdobył sypendium MIT Knight Science Journalism Fellowship na lata 1996-97.

2018-03-14T09:48:43+00:00 13 kwietnia 2012|Kuchnia, Kultura, Zdrowie|