Ważysz za dużo? Sięgaj po zioła, które pomagają schudnąć

Picie odpowiednio skomponowanych mieszanek ziołowych można znacznie ułatwić odchudzanie. Same w sobie zioła nie spowodują utraty wagi, ale mogą dać organizmowi impuls do szybszego spalania tłuszczu. Po które z nich warto sięgać w trakcie kuracji odchudzającej?

Herbaty ziołowe – kupuj je z głową

Najlepiej by było, abyśmy sami zbierali rośliny i je suszyli, jednak w dobie wiecznego zabiegania mało kto ma na to czas. Odwiedzajmy więc sklepy zielarskie, apteki i lokalne targi. Nie kupujmy tanich herbatek w torebkach, ponieważ ich zawartość to często mało wartościowe zmielone korzenie i pył. Warto zainwestować w luźno zapakowane herbaty, w widocznymi fragmentami liści. Ich działanie odchudzające będzie dużo silniejsze, nie mówiąc już o aromacie i smaku.

Które zioła mają działanie odchudzające?                                                                                                                                                 

Jedną z popularnych roślin wspomagających trawienie pokarmów jest znany wszystkim mniszek lekarski. Zwiększa on wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Podobne działanie ma mięta pieprzowa, która również pobudza produkcję kwasów żołądkowych, a także łagodzi i usuwa wzdęcia oraz usprawnia pracę układu pokarmowego. Natomiast lubczyk lekarski warto pić przede wszystkim dlatego, że zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, wspomagając oczyszczanie organizmu. Szereg dodatkowych sposobów na oczyszczanie i redukcję tkanki tłuszczowej można znaleźć na stronie http://medicot.pl.

Ziołowy zawrót głowy, czyli rumianek, morwa biała i nie tylko

Rozpoczynając kurację odchudzającą warto sięgnąć po rumianek. Jego właściwości oczyszczające są znane od stuleci. Dzięki naparom z rumianku łatwiejsze jest trawienie tłustych potraw. Dodatkowo stymuluje on produkcję żółci i usprawnia pracę wątroby. Coraz większą popularnością cieszy się też morwa biała. Ta niezwykła roślina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejsza stężenie cholesterolu i trójglicerydów, a także zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z kolei babka płesznik łagodzi uczucie głodu i ogranicza wchłanianie tłuszczów. Sięgajmy również po fiołek trójbarwny, skrzyp polny i szałwię lekarską.

Ostrożności nigdy za wiele

Włączając zioła do swojego menu, unikajmy picia wielu różnych naparów w tym samym czasie, ponieważ mogą one wchodzić ze sobą w interakcję. Nie należy również spożywać zbyt długo jednego zioła – po kilku tygodniach dobrze jest zrobić przerwę. Uważajmy też na interakcje z przyjmowanymi lekami. Jeśli będziemy korzystać z nich z rozsądkiem, herbaty ziołowe staną się naszym doskonałym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania.

Agnieszka Dec