gęsina

Gęsina w listopadzie

Wędzona pierś gęsi

O gęsinie ostatnio coraz więcej się mówi. I słusznie, bo to nieco zapomniane, ale jakże smaczne i zdrowe mięso! A przecież jeszcze w połowie XIX w. nikt u nas nie wyobrażał sobie listopada, a przede wszystkim dnia św. Marcina bez smakowitej gęsi na stole. Polska gęsina jest znana i ceniona bardziej za granicą niż u […]

Gęsina w listopadzie

O gęsinie ostatnio coraz więcej się mówi. I słusznie, bo to nieco zapomniane, ale jakże smaczne i zdrowe mięso! A przecież jeszcze w połowie XIX w. nikt u nas nie wyobrażał sobie listopada, a przede wszystkim dnia św. Marcina bez smakowitej gęsi na stole. Polska gęsina jest znana i ceniona bardziej za granicą niż u

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Scroll to Top
Scroll to Top