drób

Gęsina w listopadzie

Wędzona pierś gęsi

O gęsinie ostatnio coraz więcej się mówi. I słusznie, bo to nieco zapomniane, ale jakże smaczne i zdrowe mięso! A przecież jeszcze w połowie XIX w. nikt u nas nie wyobrażał sobie listopada, a przede wszystkim dnia św. Marcina bez smakowitej gęsi na stole. Polska gęsina jest znana i ceniona bardziej za granicą niż u […]

Gęsina w listopadzie

O gęsinie ostatnio coraz więcej się mówi. I słusznie, bo to nieco zapomniane, ale jakże smaczne i zdrowe mięso! A przecież jeszcze w połowie XIX w. nikt u nas nie wyobrażał sobie listopada, a przede wszystkim dnia św. Marcina bez smakowitej gęsi na stole. Polska gęsina jest znana i ceniona bardziej za granicą niż u

Konkurs: Zabłyśnij dzięki marynacie Teriyaki

Teriyaki_250ml

Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata. Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Są uniwersalne

Konkurs: Zabłyśnij dzięki marynacie Teriyaki

Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata. Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Są uniwersalne

Konkurs: Zafixuj się naturalnie z Kamis

Nowa linia fixów Kamis to różnorodna oferta aż 14 produktów – produkty są naturalne i zdrowe, zawierają aromatyczne przyprawy i zioła, przygotowanie jest proste a efekt zaskakuje smakiem. Wśród bogatej oferty nowych produktów, każdy może znaleźć coś dla siebie a jest z czego wybierać. Naturalne zafixowanie czas zacząć – gotowanie staje się naturalne, proste i

Konkurs: Zafixuj się naturalnie z Kamis

Nowa linia fixów Kamis to różnorodna oferta aż 14 produktów – produkty są naturalne i zdrowe, zawierają aromatyczne przyprawy i zioła, przygotowanie jest proste a efekt zaskakuje smakiem. Wśród bogatej oferty nowych produktów, każdy może znaleźć coś dla siebie a jest z czego wybierać. Naturalne zafixowanie czas zacząć – gotowanie staje się naturalne, proste i

Przystawki na Sylwestra i karnawał: Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej kompozycji z pomidorkami koktajlowymi, mango i kaparami, podany w specjalnych pucharkach będzie nie tylko przepyszny, ale

Przystawki na Sylwestra i karnawał: Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej kompozycji z pomidorkami koktajlowymi, mango i kaparami, podany w specjalnych pucharkach będzie nie tylko przepyszny, ale

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

Ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Partnerem akcji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Akcja trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

Ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Partnerem akcji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Akcja trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.

Scroll to Top
Scroll to Top