Strona główna » Blog » desery
15 06, 2015

Gwiazdy potrafią gotować!

2015-06-15T08:19:50+00:0015 czerwca 2015|Gwiazdy, Kuchnia|

Odeta Moro i Monika Zamachowska przyznają, że choć gotowanie nie sprawia im żadnego problemu, to upieczenie ciasta czy przygotowanie wytwornego deseru jest już nie lada wyzwaniem. Obie dziennikarki nie lubią słodyczy i włączają je do menu tylko sporadycznie. Przed wizytą

14 02, 2015

Najdroższa czekolada świata

2018-03-14T05:58:01+00:0014 lutego 2015|Kuchnia|

Wyjątkowo ekskluzywna i wykwintna czekoladka może być pięknym i słodkim prezentem na Walentynki, lecz niestety, dostępnym wyłącznie osobom z wypchanymi portfelami i kontami bankowymi. Najdroższa czekolada świata kosztuje bowiem 260 dolarów za tabliczkę o wadze 50

12 02, 2015

Jak zrobić dobre pączki?

2015-02-12T12:44:37+00:0012 lutego 2015|Kuchnia|

Tłusty czwartek to taki dzień w roku kiedy bez wyrzutów sumienia można jeść słodkości.  Popularnym nadzieniem z którym robi się pączki jest marmolada, można jednak je robić  z czekoladą, czy ajerkoniakiem.   Krzysztof Kopciński, Szef

12 02, 2015

Dietetycy: W tłusty czwartek nie powinno się zjeść więcej niż trzy pączki. Najlepiej usmażyć je samemu

2015-02-12T07:45:20+00:0012 lutego 2015|Kuchnia, Porady, Styl życia, Zdrowie|

Dietetycy radzą, by tłustego czwartku nie traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymywać, choć oczywiście z umiarem, symbolicznie. W zupełności wystarczy jeden pączek, który i tak z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu jest prawdziwą bombą

5 02, 2015

Co przyniesie tłusty czwartek?

2018-03-14T06:00:06+00:005 lutego 2015|Kuchnia, Styl życia|

Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków.

22 12, 2014

Skąd wzięły się obyczaje wigilijne?

2018-03-14T06:03:58+00:0022 grudnia 2014|Kuchnia, Styl życia|

Wigilia to czas kiedy wiele polskich rodzin zasiada do stołu aby spożyć świąteczną, tradycyjną, wieczerzę. Poza dzieleniem się opłatkiem, wspólnym kolędowaniu, a także wyjściu na pasterkę, żelaznym zasadom podlega dobór dań oraz ich ilość. Niewiele

16 12, 2014

Wypieki po mistrzowsku

2018-03-14T06:06:13+00:0016 grudnia 2014|Kuchnia|

Jak bardzo dużego mistrzostwa wymaga piękne i profesjonalne zarazem dekorowanie ciast, tortów i innych wypieków wie każdy, kto choć raz spróbował pięknie przyozdobić swój kulinarny wyczyn. Nic więc dziwnego, że dobry cukiernik, to dziś nie

13 04, 2014

Odstaw słodycze! Dłużej żyj!

2018-03-14T07:22:33+00:0013 kwietnia 2014|Kuchnia, Porady, Zdrowie|

W Polsce na cukrzycę choruje już prawie 3 miliony osób, z czego połowa jeszcze o tym nie wie. Aby organizm odpowiednio funkcjonował powinniśmy zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Gdy wyniki badania przekraczają 100