celiakia

Prosty i smaczny chleb bezglutenowy

chleb bezglutenowy

Skompilowany z kilku przepisów znalezionych w sieci, specjalnie dla mojego brata, który „na starość” okazał się uczulony na gluten. Najlepszą rekomendacją, niech będzie jego opinia: „Lepszy niż 'kupny’, jadalny! Dłużej się trzyma, nie kruszy się już pierwszego dnia i nie zapycha nieprzyjemnie. Nic, tylko wcinać!”. A zatem, zapraszam po przepis! Składniki (1 bochenek, wymiary typowej […]

Prosty i smaczny chleb bezglutenowy

Skompilowany z kilku przepisów znalezionych w sieci, specjalnie dla mojego brata, który „na starość” okazał się uczulony na gluten. Najlepszą rekomendacją, niech będzie jego opinia: „Lepszy niż 'kupny’, jadalny! Dłużej się trzyma, nie kruszy się już pierwszego dnia i nie zapycha nieprzyjemnie. Nic, tylko wcinać!”. A zatem, zapraszam po przepis! Składniki (1 bochenek, wymiary typowej

Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

Nietolerancja glutenu

Nawet śladowe ilości glutenu w diecie osoby chorej na celiakię mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń, w tym osteoporozy i depresji. Dlatego tak ważne jest odróżnienie tej choroby od innych nietolerancji glutenu, czyli nadwrażliwości i alergii. W tym celu należy wykonać badania laboratoryjne. Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna wywołana reakcją na gluten, czyli białko zawarte w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Ten

Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

Nawet śladowe ilości glutenu w diecie osoby chorej na celiakię mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń, w tym osteoporozy i depresji. Dlatego tak ważne jest odróżnienie tej choroby od innych nietolerancji glutenu, czyli nadwrażliwości i alergii. W tym celu należy wykonać badania laboratoryjne. Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna wywołana reakcją na gluten, czyli białko zawarte w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Ten

Scroll to Top
Scroll to Top