Już 19 lipca rozpoczną się w Warszawie Targi Książki Kulinarnej. W jednym miejscu zbiorą się wydawcy, którzy w swoich portfolio mają publikacje dotyczące jedzenia i gotowania. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna, a także felietonistka i autorka książek.
Gordon Ramsay, Jamie Olivier, Julia Child, Siostra Anastazja – książki tych i innych popularnych autorów będzie można zobaczyć i kupić w trakcie trzydniowego kulinarno-wydawniczego święta. Wśród wystawców znalazły się zarówno wydawnictwa, jak i księgarnie, w ofercie których można znaleźć pozycje napisane przez szefów kuchni i pasjonatów jedzenia z Polski i całego świata. W specjalnej strefie czytelniczej odwiedzający targi będą mogli znaleźć również magazyny kulinarne.
„Idea Targów Książki Kulinarnej narodziła się z chęci dzielenia się wiedzą dotyczącą kuchni. Chcę pokazać, że restauracja może być nie tylko biznesem, czy miejscem produkowania „żywności”, ale też zdobywania wiedzy i dzielenia się pasją. Przepisy, są rodzajem przewodnika. Najlepsze książki to te pobrudzone mąką, poplamione sosem. Inaczej – te, które są czytane i wywołują emocje” – mówi Marta Gessler, organizatorka wydarzenia.
Oprócz sprzedaży książek podczas targów odbędą się liczne wydarzenia towarzyszące – między innymi kulinarny book-swapping, warsztaty dla dzieci z autorką książek kulinarnych Joanną Krzyżanek, prezentacje kuchni japońskiej i nowozelandzkiej. Goście będą mogli także spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie” oraz z Grzegorzem Łapanowskim, popularnym szefem kuchni i działaczem slow foodowym. W piątek targi odwiedzi Jarosław Dumanowski, twórca projektu „Kuchnia Staropolska”, w ramach którego zbiera i publikuje polskie przepisy kulinarne sprzed kilkuset lat. W niedzielę na targach pojawią się antykwariusze z zapomnianymi i kultowymi pozycjami kulinarnymi.
Organizatorzy zapraszają również na debatę z udziałem m.in. Macieja Nowaka, Elizy Mórawskiej, Piotra Adamczewskiego, Marty Gessler o miejscu książki kulinarnej w dzisiejszej rzeczywistości. Uczestnicy spotkania będą dociekać czy dziś książka kulinarna jest gadżetem, upominkiem, czy może jedynie makulaturą.
Gospodyni, Marta Gessler z okazji targów przygotowała interaktywne rzeźby z jedzenia obrazujące jego dwie cechy: chrupkość i lepkość. Będzie można je oglądać i uczestniczyć w tworzeniu przez wszystkie dni trwania targów. Przez cały weekend będzie również trwała wystawa prezentująca wybrane kulinarne projekty restauratorki. Sama Qchnia Artystyczna na czas wydarzenia wprowadzi do menu specjalne dania z książek kulinarnych. W trakcie targów Marta przedstawi odważny projekt nowoczesnego spojrzenia na karmienie – „Samo – obsługa”.
Targi Książki Kulinarnej stanowią część programu Zielonego Jazdowa – letniego projektu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. Wydarzenie odbędzie się na terenie restauracji Qchnia Artystyczna Marty Gessler i dziedzińca Centrum Sztuki Współczesnej. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Szczegółowy program targów można znaleźć pod adresem www.qchnia.pl i na stronie wydarzenia na Facebooku – www.facebook.com/events/293902194088641/?fref=ts
Targi Książki Kulinarnej
Weekend 19, 20, 21 lipca – piątek, sobota, niedziela
Targi będzie można odwiedzać każdego dnia od godziny 10:00
Szczegółowy program
Wszystkie dni:
Interaktywne rzeźby Marty Gessler
Książkowy quiz – znajdź odpowiedzi na pytania i wygraj książki kulinarne!
Strefa czytelnicza QA
Samo-obsługa
Wystawa kulinarnych projektów Marty Gessler
Piątek
15:00 – 17:00 Wymiana książek i czasopism kulinarnych
17:00 – 18:00 Zielony barszcz i popie jajka. Tajemnice najstarszych polskich książek kucharskich
18:00 Stwórz własną książkę kulinarną na żywo!
Sobota
Muminkowe ciasteczka – zabawa i konkurs Pikini dla dzieci (cały dzień)
11:00 – 12:00Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek
12:00 Eliza Mórawska podpisuje swoją książkę „White Plate. Słodkie”
12:00 – 16:00 Konsultacje BBC Lifestyle – zrównoważony styl życia
13:00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek
15:00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów
17:00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów
16:30 – 17:15 Grzegorz Łapanowski o kulinarnych podróżach
17:30 – 18:15 Kuchnia japońska i zdrowie
18:00 Grzegorz Łapanowski podpisuje swoją książkę „Smakuje”
18:15 – 18:45 Zrównoważona kuchnia Nowej Zelandii
Niedziela
Stara szkoła. Książki kulinarne z antykwariatów (cały dzień)
12:00 – 15:00 Wymiana książek kulinarnych
13:00 – 17:00 Konsultacje BBC Lifestyle – zrównoważony styl życia
14:00 Spotkanie z Magdaleną Gorzkowską autorką książki „Zioła – jak zbierać, przetwarzać i stosować”
16:00 – Czy słowa mają smak? Debata o smaku słowa i miejscu książki kulinarnej w dzisiejszej rzeczywistości. Uczestnicy debaty: Maciej Nowak, Piotr Adamczewski, Eliza Mórawska, Marta Gessler