Mamy dla Was przepisy

Świąteczna edycja warsztatów z Gwiazdą. Mamy dla Was przepisy!

Kolejna edycja warsztatów z Gwiazdą organizowana przez portal Allaboutlife za nami. Była to specjalna świąteczna edycja, a prowadzącymi były: Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska- Stuhr.

Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych. Autorka m.in książki „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Warsztaty zgromadziły wielu blogerów i Influencerów, takich jak min. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała.

O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte.

Ponadto mieliśmy okazję zobaczyć nowe witaminy i mikroelementy marki Cheers, kosmetyki Orientana i designerskie stoisko firmy SF MEBLE ( KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.

To było świąteczne spotkanie, stąd wielu z blogerów przyszło ze swoimi dziećmi, które gotowały razem z rodzicami, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.

Co gotowaliśmy?

Napój z szafranem: (na 8 osób)

4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana
z szafranem)
4 szklanki wody
2 łyżki miodu
sok z cytryny

Złote mleko (na 8 osób)

1/4 szklanki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientalna z kurkumą)
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 szklanki wody

Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.

2 łyżeczki pasty
2 łyżeczki masła klarowanego
4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
2 szklanki mleka roślinnego

Zupa bez wody

2 cebule
3 papryki kolorowe
1 paprykarz Hortex
0,5 kg pieczarek
2 ogórki kiszone
1 ketchup (mały słoiczek)
3 ziemniaki surowe
kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony

Sałatka jarzynowa 8 porcji

2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex
8 jajek
200 g majonezu
2 dojrzałe awokado
pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku

Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.

Tarta z bobem 8 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
100 g masła
3 łyżki śmietany Krasnystaw
duża szczypta soli
1 opakowanie bobu Hortex
1 opakowanie mini marchewki Hortex
125 g sera cheddar
150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z kurkumą)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
8 jajek przepiórczych
bazylia Baziółka

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra /dół). Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce, mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka. Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.

Zupa krem z dynią 8 porcji

1 opakowanie dyni Hortex
1 opakowanie groszku Hortex
1 opakowanie maślanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta chilli
1 ząbek czosnku
1 biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody, żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut. Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku. Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły. Gotową polewam odrobiną maślanki.

Muffiny z bobem

2,5 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu Krasnystaw
1 jajko
1/3 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
. kg gotowanego i obranego bobu Hortex
. łyżeczka soli
pietruszka i kolendra Baziółka
2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju

Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Nasiona chia z owocami

8 porcji
200 g nasion chia
2 l jogurtu Krasnystaw
1 opakowanie malin Hortex
szczypta szafranu
1 opakowanie jagód Hortex
2 soki Leon jabłko-banan-mango

Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a trochę jagód.

Galaretka z owocami

12 porcji
2 l soku jabłko-mango Hortex
4 płaskie łyżeczki agaru
2 opakowanie jeżyn Hortex

Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach C.

Mazurek wiśniowy

ciasto:

200 g mąki orkiszowej
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki syropu z agawy

Masa:

opakowanie wiśni Hortex
szczypta szafranu
1/2 l soku jabłkowego Hortex

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady
75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu, żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki. Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.

Rolada szpinakowa na słodko

Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć

4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki

dodać ubitą pianę piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić 200 stopni 10 min.

Rolada:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki Krasnystaw
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru pudru
. łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka agar – agar, . szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar albo żelatynę, zagotuj)
2 szklanki malin Hortex

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Sos:

1 szklanka truskawek Hortex
1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Scroll to Top
Scroll to Top