Sola w salsie

Propozycja zadowoli z pewnością najbardziej wymagających smakoszy, bowiem do jej przyrządzenia potrzebna będzie sola – ryba o bardzo delikatnym, białym mięsie. Poza walorami smakowymi ma także liczne składniki odżywcze.

– Zawiera m.in. kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodatkowo wpływają pozytywnie na układ nerwowy i krążenia, wspomagają prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i na kameralnym przyjęciu w gronie przyjaciół.

Składniki (4 porcje)
4 filety soli
3 łyżki oliwy z oliwek
50ml białego wina
1 łyżka octu winnego
pęczek pietruszki
1-2 gałązki lubczyku
1 kostka warzywna (np. KULIVA)

Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Rozkruszamy kostkę warzywną KULIVA i posypujemy rybę. Do smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu. Rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 min w temperaturze 200º C. Resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. 10 min. przed końcem pieczenia, delikatnie polewamy każdy filet niewielką ilością przygotowanego sosu. Po zakończeniu pieczenia układamy rybę na talerzach i polewamy salsą z pietruszki.

Scroll to Top
Scroll to Top