Smaki świata

Świat to różnorodność kultur, obyczajów, historii, a także kuchni. Dzięki podróżom odkrywamy dalekie miejsca i poznajemy kulinarne tradycje. W Mosaiq Restaurant & Wine Lounge we Wrocławiu tworzone są potrawy, których smak oddaje charakter wielu kultur.

Restauracja Mosaiq zrodziła się z pasji. Wieloletnie podróże po całym świecie Dagmary Krzeczkowskiej, właścicielki restauracji, oraz charakter wielokulturowego Wrocławia przyczyniły się do stworzenia miejsca, w którym przenikają się smaki m.in. Polski, Francji, Włoch, Ameryki. Każde menu, serwowane w Mosaiq, powstaje w wyniku wspólnej pracy właścicielki z doświadczonym zespołem kucharzy.

Ważnym etapem w rozwoju mojej kariery zawodowej był pięcioletni pobyt w Anglii. W tym czasie pracowałem u boku Gordona Ramsaya w jego dwóch restauracjach: Plane Food oraz Boxwood Cafe. Miałem ogromne szczęście, ponieważ udało mi się współpracować także z mistrzem Albertem Roux w jego Brasserie Roux oraz słynnym Le Gavroche – wspomina Rafał Borys, szef kuchni restauracji Mosaiq. Podczas kilkuletnich praktyk poznawał tajniki kuchni francuskiej, receptury i techniki przygotowywania sosów, a także uczył się, jak niezwykle ważną rolę przy tworzeniu dań odgrywają sezonowe produkty.

wnętrza Mosaiq Restaurant & Wine Lounge oraz szef kuchni, Rafał Borys
[nggallery id=2116]

Polska jesień stanowiła inspirację przy opracowywaniu nowego, sezonowego menu. Klienci restauracji chętnie próbują dań, w których głównymi składnikami są produkty polskiego pochodzenia. Dlatego też jesienne menu jest pełne grzybów, buraków czy jarmużu. Dodatkowo w daniach mięsnych i rybnych zostały zmienione sosy i dodatki, tak aby serwowane potrawy jak najlepiej oddawały jesienny klimat.

Jesienne menu

[nggallery id=2117]

W grudniu restauracja Mosaiq znów zaskoczy swoich klientów – w okresie przedświątecznym kucharze będą serwować dania ze specjalnej, bożonarodzeniowej oferty. Zagraniczni goście poczują smak swoich domowych, tradycyjnych świątecznych potraw, takich jak wellington z polędwicy wołowej z truflowo-grzybowym nadzieniem, indyk z musem z kasztana czy gęś z warzywami korzennymi. Menu jest inspirowane m.in. kuchnią amerykańską, niemiecką oraz brytyjską.

Oferta świąteczna
[nggallery id=2120]

Restauracja Mosaiq jeszcze wiele razy zaintryguje swoich klientów – nowy rok będzie obfitował w nowe smaki. Niezmienna pozostanie pasja tworzenia różnorodnego, kulinarnego świata.

Scroll to Top
Scroll to Top