Savoir vivre przy stole, czyli jak jeść sushi

Sushi to japońska potrawa zrobiona z ryżu zakrapianego octem, surowej ryby oraz dodatków, takich jak: warzywa, owoce morza, wodorosty i grzyby. Rytuał jedzenia nie jest skomplikowany i pozwala wydobyć z potrawy pełną gamę smaków. Kawałki sushi podaje się z sosem sojowym, który podkreśla smak ryby, ostrym wasabi oraz marynowanym imbirem. Potrawę je się drewnianymi pałeczkami.

Zasady jedzenia sushi

W japońskiej restauracji sushi podawane jest zazwyczaj na drewnianych tacach. Goście otrzymują talerz, jednorazowe drewniane pałeczki oraz mały spodek, do którego należy wlać sos sojowy. Porcji sushi nie dzieli się na mniejsze kawałki, tylko zjada w całości. Potrawę chwyta się cieńszym i zaokrąglonym końcem drewnianych pałeczek. Przed zjedzeniem, na sushi można nałożyć odrobinę ostrego zielonego chrzanu wasabi lub zamoczyć je w sosie sojowym. Najlepszym wprowadzeniem w tajniki japońskiej kuchni jest profesjonalny kurs sushi. Uczestnicy szkolenia poznają składniki i historię potrawy oraz uczą się przygotowywać poszczególne jej rodzaje, np. nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki. W czasie kursu przekazuje się też wiedzę na temat savoir vivru, sposobu krojenia składników, a nawet dekoracji talerza.

Jak jeść pałeczkami?

Pałeczkę do sushi kładzie się między kciuk a palec wskazujący i podtrzymuje serdecznym i środkowym. Jej dół powinien być cieńszy i z zaokrąglonym końcem. Pałeczka ma pozostać nieruchoma. Drugą układa się równolegle do pierwszej i służy ona do swobodnego poruszania i nakładania kawałków sushi.

Jak jeść imbir?

Do zestawu sushi w restauracji zawsze podawane są marynowane plastry imbiru. Służy on do oczyszczania kubków smakowych. Między poszczególnymi porcjami sushi przegryza się mały kawałek imbiru, dzięki czemu smak kolejnego kawałka będzie wyrazisty.

Jak się zachowywać w japońskiej restauracji?

Ocieranie drewnianych pałeczek o siebie lub nabijanie na nie sushi jest nieeleganckie. Kawałki potrawy należy maczać w sosie sojowym od strony ryby, aby uniknąć rozklejenia się ryżu. W przypadku, gdy ktoś poprosi o nałożenie mu sushi, należy to robić drugą stroną pałeczek. Nietaktem jest położenie marynowanego imbiru na japońską potrawę. Zielonego chrzanu, czyli wasabi, nie łączy się z sosem sojowym. Po skończonym jedzeniu pałeczki odkłada się na talerz równolegle.