Sante z Agnieszką Maciąg polecają… Wesoły krupnik z kaszy jaglanej

Czym zajmuje się obecnie niegdysiejsza modelka, Agnieszka Maciąg? Gotowaniem! I promowaniem nie tylko swoich przepisów, ale i zdrowego trybu życia.

Charakterystyczne drobne, żółte ziarenka z żółtą kropką zwane jagłami lub krupami otrzymywane były z prosa już w epoce neolitu. Kasza jaglana – kiedyś niezwykle popularna i ceniona, z czasem utraciła swoje miejsce w codziennym menu. Warto ją jednak odkryć na nowo, bo posiada liczne walory zdrowotne i smakowe i może być podawana na różne sposoby. Pomoże w tym przepis na „Wesoły krupnik z kaszy jaglanej z namiętną nutą odległych krain” autorstwa Agnieszki Maciąg, modelki, dziennikarki, autorki książek „Smak życia” oraz „Smak szczęścia”, znanej ze swojego zainteresowania holistyczną ideą zdrowia. Od niedawna wraz z firmą Sante, producentem żywności funkcjonalnej, promuje ona zdrowy styl życia, oparty m.in. na zrównoważonej diecie, która ma dawać siłę i energię oraz wspomagać nas w rozwoju i realizacji marzeń.

„Kaszą jaglaną zachwyciłam się, gdy rozpoczęłam moją przygodę ze świadomym odżywianiem, komponując wartościowe, odżywcze posiłki.” – mówi Agnieszka Maciąg. „Jest niezwykle zdrowa, smaczna i ma szerokie zastosowanie do różnorodnych dań, tak wytrawnych, jak i słodkich.”

Kasza jaglana stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych, w tym krzemionki, która ma pozytywny wpływ na stawy i naczynia krwionośne, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Obfituje w lecytynę, witaminy z grupy B (tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, B6, kwas foliowy) oraz magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z celiakią i alergiami oraz wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.

Ale kasza jaglana to nie tylko liczne walory prozdrowotne, to również doskonały składnik wielu, różnych dań. Można ją podawać zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu, można ją przyrządzać też na słodko. Kiedyś była częstym i cenionym gościem na polskich stołach i warto dziś odkryć ją na nowo, na przykład dzięki przepisowi Agnieszki Maciąg. Jest to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Dzięki niemu nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej będą mogli zabłysnąć smaczną i zdrową potrawą o zachwycającym aromacie i wyglądzie.

Wesoły krupnik z kaszy jaglanej z namiętną nutą odległych krain

Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 por (bez pióropusza)
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
3 cm korzenia świeżego imbiru
4 suszone pomidory (opcjonalnie)
7 szklanek wody
2/3 szklanki kaszy jaglanej Sante
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka klarowanego masła lub oleju z pestek winogron
sól do smaku
odważna garść natki pietruszki, kopru lub świeżej kolendry
ewentualnie kilka kropli soku z cytryny dla zdefiniowania smaku

Uwaga! Jeśli chcesz mieć bardziej pożywny, jednogarnkowy posiłek, możesz dodać do zupy dwa pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na dnie garnka podgrzej tłuszcz (klarowane masło lub olej), dodaj świeżo mielony czarny pieprz, drobno posiekany imbir, cebulę, czosnek, a na końcu por.
Całość dobrze wymieszaj i szybko przesmaż.
Dodaj przyprawę curry i kurkumę.
Następnie wsyp pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i seler). Wymieszaj i krótko przesmaż.
Całość zalej wrzącą wodą, dodaj opłukaną kasze jaglaną, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory (opcjonalnie) i sól do smaku (ale ostrożnie, ostatecznie całość posolisz pod koniec gotowania).
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dokładnie mieszając przez ok. 20 minut, aż kasza zrobi się zupełnie miękka i kleista. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
Na końcu dopraw zupę solą do smaku i posyp dużą garścią świeżych ziół. I nie zapomnij o uśmiechu!

Smacznego!

Scroll to Top
Scroll to Top