Strona główna » Blog » Rozpoznać gospodarza

Rozpoznać gospodarza

Wielu przywita nowy rok na domowych przyjęciach i prywatkach. Przed całonocną zabawą warto poznać charakter i gusta goszczących nas gospodarzy.

W tym pomogą nam dokładne oględziny nakrycia stołu, przy którym zasiądziemy. Przesadnie elegancka serweta, ozdobiona dodatkowymi haftami czy ozdobami to znak, że organizatorzy biesiady to ludzie nadmiernie przywiązani do tradycji i kultywowania rytuałów. Luz i nadmierna swoboda nie będą mile widziane , tym bardziej tolerowane – twierdzi Józef Onoszko, specjalista od symboliki mieszkań z Łodzi.

Posiadacze takiego obrusa traktują gości ze szczególna estymą, kultywując hasło „Gość w dom Bóg w dom”. Przyjęcie przez nich organizowane przewidziane jest jedynie dla zaproszonych i zapowiedzianych gości. Gospodarze zaś nawet gdy spotkanie będzie wydłużać się w nieskończoność , z pewnością nie okażą zniecierpliwienia.

Obrus ażurowy, modny szczególnie w latach 50-tych nie zapowiada spotkania z pompa i paradą. Gospodarze gustujący w tego rodzaju nakryciach to jednak ludzie towarzyscy, otwarci na wszelkie kontakty. Proponowany przez nich poczęstunek to równocześnie zapowiedź spotkania bez równoczesnego zbytniego przestrzegania konwenansów. Goście nie mają jednak co liczyć na zbytnie schlebianie ich gustom
Położony na stole bieżnik mówi o tym , że właściciele mogą świętować w każdy dzień i wyszukiwanie specjalnych okazji do zabawy nie jest im potrzebne. Ludzie przyjmujący gości przy tak nakrytym stole są tolerancji a wszelki bon ton traktują z dobrotliwym przymrużeniem oka – dodaje Józef Onoszko

Stół pozbawiony przykrycia jest oznaką nie przywiązywania wagi do świąt czy rytuałów. Serdeczni i wylewni gospodarze nie przywiązują zbytniej wagi do przyziemnych domowych spraw. Toteż zabawa może przebiegać przy skromnie zastawionym stole. Trudno się tez spodziewać, że znajda się na nim wyszukane dania. Zastąpią je potrawy z mrożonek lub półproduktów.

2018-03-14T12:06:12+00:003 grudnia 2010|Styl|