pyszne.pl nad Wisla

Wraz z Pyszne.pl odkrywaliśmy preferencje kulinarne Polaków

Wczoraj mieliśmy przyjemność ucztować w gościnie u znanego serwisu do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl. Nie myślcie sobie jednak, że była to zabawa w ramach wagarów! Okazją do spotkania była bowiem premiera Raportu Food-Trendów i omówienie jego wyników, z których wyłania się bardzo ciekawy, momentami zaskakujący obraz preferencji kulinarnych Polaków.

Polacy to odkrywcy smaków – udowadnia raport Pyszne.pl

Wegetarianizm, Gruzja i silna hierarchia posiłków. Na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jednak w ujawnionym wczoraj przez serwis Pyszne.pl Raporcie Food-Trendów reprezentują one najsilniejsze trendy – tak wynika z badania, przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie 800 Polaków, pokazującego co, jak i kiedy jemy.

Pyszne.pl od lat bacznie obserwuje zwyczaje Polaków w obszarze jedzenia. Coraz większa fascynacja zyskującymi na znaczeniu trendami doprowadziła do realizacji pierwszej edycji Raportu Food-Trendów Pyszne.pl, która wczoraj została zaprezentowana publicznie.

Wypływające z raportu wnioski pokazują Polaków jako obywateli świata. Aż 28% z nas w ciągu ostatnich 3 miesięcy odkryło dla siebie nową kuchnię świata, a trzy osoby na cztery są zainteresowane próbowaniem coraz to nowych jej rodzajów. W poszukiwaniu niecodziennych smaków coraz chętniej patrzymy na Wschód. Najwięcej respondentów badania odpowiedziało, że najbardziej chciałaby spróbować dań gruzińskich.

preferencje kulinarne PolakówNajważniejszy jest obiad

Polacy łączą w sobie sprzeczności. Z jednej strony pociąga ich nowe, z drugiej – są mocno przywiązani do tradycji. Jak wynika z Raportu Food-Trendów Pyszne.pl1, Polacy mają jasno ustaloną hierarchię posiłków. Jak twierdzi prawie połowa respondentów, najważniejszy w ciągu dnia jest obiad. Po nim zaś śniadanie z 37% odpowiedzi. Mało istotne są natomiast drugie śniadanie (5%), kolacja (4%) czy lunch (1%). Kultura jedzenia zachodnich posiłków jeszcze nie do końca zadomowiła się nad Wisłą. Mniej niż jedna piąta Polaków jada lunch (18%) przy aż 85% osób mających w rozkładzie dnia obiad. Nasz tradycjonalizm jest widoczny także przy wyborze dań. Najmocniej zakorzeniona w preferencjach Polaków i wybierana zdecydowanie najczęściej jest kuchnia polska (98%). Nasza znajomość aktualnych światowych trendów związanych z jedzeniem jest jednak umiarkowana. Tylko 40% Polaków zna pojęcie street food, a o slow food słyszało 23 % z nas.

Dieta to styl życia

Więcej niż jeden na trzech Polaków stosuje ograniczenia żywieniowe, głównie ze względu na chęć prowadzenia zdrowego stylu życia (63%) i ze względów zdrowotnych (52%). Wśród młodych ludzi w przedziale wiekowym 18-24 istotnym powodem jest także trening (48% w tej grupie badanych). Najczęściej stosowana jest dieta wykluczająca cukier (10%).

Diety wegetariańskiej przestrzega 4%, a chciałoby ją wypróbować 8% Polaków. Skłania nas do tego przede wszystkim kiepska jakość dostępnego w sklepach mięsa – 54% spośród nas ma co do niego wątpliwości. Polacy zauważają oprócz tego coraz lepszą dostępność zamienników mięsa i rozbudowującą się ofertę dla wegetarian w restauracjach. Szukają też sposobu na schudnięcie. Tylko 30% potencjalnych wegetarian motywują względy ideologiczne. W przejściu na dietę wegetariańską powstrzymuje Polaków przede wszystkim to, że nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsa oraz mają silne przyzwyczajenia. Nie bez znaczenia są dla nich także nawyki żywieniowe bliskich osób.

I. Trendy dotyczące posiłków

  • Zwyczaj jedzenia brunchu ma tylko 3% Polaków.
  • Choć obiad i lunch pełnią teoretycznie podobną funkcję zaspokojenia głodu w środku dnia, obserwujemy znaczące różnice w podejściu do obu posiłków.
  • W dni pracujące na lunch wybieramy się do restauracji ponad cztery razy częściej niż na obiad.

II. Trendy dotyczące preferencji kulinarnych

  • Spośród dań kuchni polskiej najmłodsi respondenci preferują pierogi (36% osób w przedziale wiekowym 18-24 lata), starsi – kotleta schabowego.
  • Dokładnie wiemy, czego chcielibyśmy posmakować. Spośród dań kuchni tajskiej są to przede wszystkim zupy, indyjskiej – nowe rodzaje curry, hiszpańskiej – paella, meksykańskiej – burrito, wietnamskiej – zupa pho, rosyjskiej – pielmieni, a ukraińskiej – bliny.

III. Diety

  • 4% Polaków przestrzega diety bezglutenowej.
  • 3% z nas wyklucza ze swojej diety laktozę.
  • 12% osób zamierza wypróbować w przyszłości dietę wykluczającą cukier.
  • 71% osób nie rozważa przechodzenia na żadna nową dietę

IV. Jedzenie z dowozem czy wyjście do restauracji?

  • 62% respondentów zamówiło jedzenie z dowozem w ciągu 3 miesięcy poprzedzających badanie.
  • Posiłku dostarczonego do drzwi potrzebujemy zwłaszcza wtedy, gdy nie chce nam się gotować (47%) lub nie mamy czasu (41%).
  • Jedzenie z dowozem zamawiamy najczęściej z rodziną (50%) lub ze znajomymi (43%).
  • Do restauracji chodzimy przede wszystkim ze względów towarzyskich (46%).

Infografiki: mat. prasowe

Scroll to Top
Scroll to Top