Przystawki zaostrzają apetyt

Przystawki podaje się przed zupą, aby zaostrzyć apetyt. Są to potrawy niezbyt obfite. Wybór potraw na tego rodzaju dania jest niezwykle różnorodny. Mogą to być: pasztety i paszteciki, potrawy z jaj, śledzie, ryby, zimne mięso i sałaty.

CYKORIA Z SEROWYM SOSEM
4 cykorie po 15 dag, 20 dag pełnotłustego twarogu, 4 łyżki mleka, średnia cebula, ząbek czosnku, po ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku, sól, biały pieprz, kilka kropli sosu tabasco.
Cykorie przekroić wzdłuż na pół. Połówki dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Starannie wykroić głąb. Twarożek utrzeć z mlekiem na gładką masę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zieleninę wypłukać, osuszyć w ściereczce i drobno posiekać, kilka gałązek pozostawić do przybrania. Twaróg wymieszać z cebulą i czosnkiem oraz ziołami. Doprawić na ostro solą, pieprzem i sosem tabasco. Na talerzykach ułożyć po dwie połówki cykorii, nałożyć na nie krem twarogowy i przybrać zieleniną.

SAŁATKA OGÓRKOWA
1 ogórek, pęczek rzodkiewek, łyżeczka imbiru w proszku, średnia cebula, 4 łyżki octu, sól, pieprz, 1 szczypta cukru, 3 łyżki oleju.
Ogórek o rzodkiewki oczyścić i umyć. Ogórek i co najmniej 4 rzodkiewki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wyłożyć nimi talerz. Zrobić sos winegret: pokroić pozostałe rzodkiewki na cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i imbirem. Dodać rzodkiewkę i cebulę oraz olej, wymieszać Gęsty sos winegret rozłożyć na talerzykach z plasterkami ogórków. Pozostawić na 20 minut pod przykryciem, aby sałatka mogła w pełni nabrać aromatu.

AVOCADO Z TWAROŻKIEM
20 dag cienko pokrojonej szynki wędzonej, 1 avocado, 13 dag chudego twarożku, 4 łyżki mleka, 1 pomidor, czarny pieprz, kilka listków sałaty, cytryna.
4 plastry szynki odłożyć, pozostałe pokroić w cienkie paski. Twarożek z mlekiem utrzeć na gładką masę. Dodać pokrojoną szynkę. Doprawić solą i pieprzem, lekko wymieszać. Avocado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Przekroić jeszcze raz wzdłuż i skropić sokiem z cytryny. Pomidor umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć z niego pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Avocado układać na talerzykach z twarożkiem i plasterkami szynki. Przybrać pomidorem i sałatą.

mwmedia

Scroll to Top
Scroll to Top