Strona główna » Blog » Przystawki na Sylwestra i karnawał: Koktajl z kurczakiem gotowanym

Przystawki na Sylwestra i karnawał: Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej kompozycji z pomidorkami koktajlowymi, mango i kaparami, podany w specjalnych pucharkach będzie nie tylko przepyszny, ale będzie również pięknie się prezentował. Ta wyśmienita przystawka sprawdzi się zarówno na zabawie sylwestrowej, jak i w okresie karnawałowych imprez. Sprawdź nasz przepis!

– Sekretem udanej zabawy w domu jest oczywiście odpowiedni nastrój, dobrze dobrana muzyka, ale także dopasowane do okoliczności menu. Postarajmy się zaskoczyć gości wyjątkowymi przekąskami i zakąskami. Okazuje się, że można je przygotować szybko, ale i efektownie. Sprawdzi się wyśmienity koktajl z kurczakiem gotowanym, który zaspokoi głód gości, a jednocześnie nie obciąży ich żołądków. Pamiętajmy, że zaproszone bliskie osoby muszą mieć energię do tańca i szampańskiej zabawy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka poleca przepis na:
Koktajl z kurczakiem gotowanym ZM Pekpol

Potrzebne składniki:
– sałata lodowa
– 6 – 7 sztuk pomidorków koktajlowych
– melon
– 1 łyżeczka kaparów marynowanych
– 100 g kurczaka gotowanego ZM Pekpol (produkt pakowany próżniowo o wadze 2,2 kg)
– sos koktajlowy
– świeży tymianek
– płatki chilli

Jak to zrobić:
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!

Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.

Życzymy smacznego!

2018-03-14T08:42:22+00:0027 grudnia 2012|Kuchnia|