Warsztaty z Gwiazdą. Przepisy kulinarne Karoliny Szostak i Marty Kordyl

Przepisy pochodzą z książki „Mój spektakularny detoks” autorstwa Karoliny Szostak i Marty Kordyl, a poznaliśmy je podczas Warsztatów z Gwiazdą.

Zobacz również: fotorelacja z Warsztatów z Gwiazdą!

 

PRZEPISY NA 1 OSOBĘ

***********************************

GULASZ DYNIOWO-CUKINIOWY

 

250 g dyni

cukinia

1⁄2 cebuli

1–2 ząbki świeżego czosnku

suszone pomidory z pestkami dyni OLE!

łyzeczka curry

łyżeczka kuminu

1⁄2 papryczki chili w słoiku OLE!

pęczek kolendry

sól

pieprz

Czosnek, papryczkę chili, cebulę i kolendrę siekamy.

Jeśli nie chcemy, żeby potrawa była za ostra, pozbywamy się nasion papryczki. Na rozgrzaną patelnię przekładamy cebulę i paprykę. Dolewamy odrobinę wody, żeby się nie przypaliło.

Smażymy, aż cebula się przyrumieni, po czym dodajemy czosnek.

Mieszając, smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dynię, posiekaną kolendrę i pomidory z puszki.

Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 30 minut.

 

Przepis wzbogacamy The Beauty Pageant Formula od Zojoelixirs.

Dodajemy Olej z pestki dyni Olejowe Smaki (do polania po gotowym daniu).

 

 

WARZYWNE FRYTKI Z SOSEM POMIDOROWYM

 

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

zioła prowansalskie

sól

pieprz

puszka pomidorów suszonych OLE !

ząbek czosnku świeżego

1 słoik papryczki chili w słoiku OLE!

Warzywa kroimy w paseczki, posypujemy przyprawami i ziołami prowansalskimi.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Pomidory blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

i posypujemy szczyptą chili.

PASTA Z CIECIERZYCY

I BURAKA (À LA HUMMUS)

 

szklanka ciecierzycy świeżej

sok z cytryny

2 ząbki czosnku w słoiku (czosnek z pieprzem) OLE!

1 słoik kaparów w oleju z czosnkiem OLE!

woda

olej lniany Olejowe Smaki

ugotowany burak

sól

 

Ugotowaną ciecierzycę i buraka łączymy z pozostałymi składnikami

i miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, dolewamy wodę.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji polewamy ją olejem i posypujemy na przykład kolendrą.

Taka pasta ma wspaniały różowy kolor!

Przepis wzbogacamy The Gorgeous Formula od Zojoelixirs.

 

 

SAŁATKA ZE SZPINAKU I KASZY KUSKUS

 

4 łyżki ugotowanej kaszy kuskus CENOS

garść liści szpinaku (typu baby)

1/2 dojrzałej gruszki

5 pomidorków koktajlowych

uprażone pestki z dyni do posypania

Sos:

2 łyżeczki oleju konopnego Olejowe Smaki

łyżeczka oleju lnianego Olejowe Smaki

łyżeczka octu balsamicznego

sól

pieprz

Kuskus zalewamy wrzątkiem .

Szpinak, pokrojoną gruszkę i suszone pomidory z żurawiną OLE! mieszamy. Całość posypujemy pestkami z dyni i polewamy dressingiem.

Ta chrupiąca sałatka ma delikatny, słodkawy smak.

Jest sycąca!

 

 

 

STEK Z ŁOSOSIA

 

stek z łososia

miks sałat

garść rukoli

kolendra (garść)

i w ziarnach (pół łyżeczki) 1⁄4 masła

1⁄4 cytryny

olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia Olejowe Smaki

 

Ćwiartkę zimnego masła łączymy z połówką ząbka czosnku,

garścią liści kolendry i solą. Mieszamy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki.

Stek z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Jedną stronę posypujemy zmiażdżonymi ziarenkami kolendry.

Rozgrzewamy oliwę z z odrobiną masła i smażymy stek 2–3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu gasimy palnik i zostawiamy na chwilę, żeby środek ryby nie był krwisty. Zielone liście kładziemy na talerzu, a na nich układamy rybę.

Na kawałki ryby nakładamy masło kolendrowe i wyciskamy na nie sok z cytryny.

 

 

 

SAŁATKA Z PĘCZAKIEM

 

szklanka ugotowanego pęczaku CENOS

4 mandarynki

1⁄2 szklanki rodzynek

szklanka orzechów włoskich

Sos:

2 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki

łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki miodu

ząbek czosnku marynowanego OLE!

sok z mandarynki

W woreczku śniadaniowym mieszamy oliwę, jogurt, miód i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodajemy pokrojoną jedną z czterech mandarynek. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania wyciskamy sok z mandarynki. Do ugotowanego pęczaku CENOS dodajemy drobno pokrojone pozostałe 3 mandarynki, sparzone wcześniej orzechy włoskie i rodzynki. Całość łączymy z sosem.

Sałatkę odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły.

 

 

 

 

KOTLECIKI Z KALAFIORA

 

kalafior

cebula

pęczek koperku

czosnek chili OLE!

sól

pieprz

olej kokosowy Olejowe Smaki

 

Kalafior kroimy na pół. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą gotujemy w osolonej wodzie 6 minut. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na grillowej patelni. Ugotowany kalafior blendujemy, dodajemy do niego starty kalafior, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Formujemy kotleciki i smażymy je na patelni bez tłuszczu 3–4 minuty z każdej strony lub na oleju kokosowym.

 

 

FASZEROWANA PAPRYKA

 

2 cebule

1⁄2 małego pora

papryka czerwona

papryka żółta

cukinia

przecier pomidorowy

2 marchewki

pietruszka

Pastena

pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE!

sól

pieprz

100g kasza jaglana CENOS

 

Gotujemy kaszę. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na grillowej patelni. Marchewki, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wsypujemy do garnka razem z cebulą i pokrojonym drobno porem, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy około 20 minut. Dodajemy kasza i wszystko razem mieszamy

Nadzienie odstawiamy, aby wystygło i zgęstniało.

Papryki przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i napełniamy farszem.

Przykrywamy je odciętą wcześniej połową papryki. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 180°C około 40 minut.

 

 

CZERWONY SOK

 

jabłko

gałązka selera naciowego

1⁄2 buraka

1⁄2 cytryny

2 listki mięty

Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy listki mięty.

 

ZAKWAS Z BURAKA

 

1 kg buraków (najlepiej ekologicznych)

kilka ząbków czosnku (nawet cała główka!) obranych i przekrojonych na pół

2 litry przegotowanej, ostudzonej wody

ziele angielskie

liście laurowe

1⁄2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody

pieprz

 

Do dużego słoika wkładamy grubo pokrojone buraki, mniej więcej

do 3⁄4 wysokości. Przekładamy je dużą ilością obranego i pokrojonego czosnku (4–5 ząbków), zielem angielskim, liśćmi laurowymi i doprawiamy pieprzem. Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą.

Słoik zakręcamy i wstawiamy do piwnicy albo pod stół na 7 dni. Po tygodniu otwieramy słoik, zdejmujemy łyżką piankę, przelewamy zakwas do butelek i wstawiamy je do lodówki.

Zakwas już jest gotowy do picia.

W lodówce można go przechowywać nawet dwa tygodnie.

 

WARSZTATY Z GWIAZDĄ EDYCJA VII

KAROLINA SZOSTAK

MARTA KORDYL

PROWADZENIE: EWA SZABATIN

 Organizator: www.allaboutlife.pl IG FB @allaboutlifepl

PARTNERZY:

CENOS @Cenosinspiruje

OLE ! @WoleOlePolska IG @faktoria_smaku

OLEJOWE SMAKI @olejowesmaki

FISKARS @FiskarsPL

ZOJOELIXIR @ZojoElixirspl

BUNA @bunacosmetics

POLAROID @polaroidpolska

Scroll to Top
Scroll to Top