Przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło - ModaiJa

Przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło

Strona główna » Blog » Przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło

Przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło

Sałatka z makaronem orzo, Sałatka z rukoli według przepisu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.

Sałatka z makaronem orzo według przepisu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło

Składniki:
1, 1/2 szklanki orzo
1, 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju
1, 1/2 szklanki czarnych oliwek
1 pęczek natki pietruszki
100 g twardej greckiej fety pokrojonej w kostkę
1 pęczek dymki
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

Dressing:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Bertolli
Sok z połowy cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron orzo przypomina ryż. Gotuj go w osolonej wodzie około pięciu minut (tak aby był al dente), po czym odsącz go i zahartuj w zimnej wodzie.

Suszone pomidory pokrój na małe kawałki, greckie oliwki oddziel od pestek i pokrój na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę grubo poszatkuj. Wszystkie składniki wymieszaj i polej dressingiem. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami.

Sałatka z rukoli według przepisu Monika Mrozowskiej i Macieja Szaciłło

Składniki:
Opakowanie rukoli (około100 g)
Około 50 g pociętego na cienkie plasterki parmezanu
Garść suszonej żurawiny
2 łyżki orzeszków pinii podpieczonych na suchej patelni
70 g twardej fety typu greckiego
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Bertolli
Sok z połowy cytryny
Ocet balsamiczny do smaku

Sposób przygotowania:
Rucolę należy umyć a następnie dobrze ją odsączyć z wody. Składniki do sałatki trzeba pokroić i dobrze wymieszczać je z rucolą. Na koniec wymieszane składniki polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

[nggallery id=3061]
2018-03-14T09:31:28+00:00 22 lipca 2012|Gwiazdy, Kuchnia|