Przepis na weekend: Koza na słodko

Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne kozich serów, ale nadal  rzadko kojarzymy je z deserami. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że delikatny, kremowy smak koziego serka idealnie współgra ze słodyczą wiśni czy truskawek, tworząc w ten sposób niezrównane desery.

Sery kozie potrafią uświetnić każde danie, dodając im charakteru i wyrazistości. To produkt, który stanowi zarówno doskonałą bazę do stworzenia pełnego dania, jak również przysmak sam sobie. Wspaniale wzbogaci smak sałatek czy zup. Wystarczy dodać do niego chrupiące pieczywo, żurawinę i orzechy, by otrzymać pyszną i prostą przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji.
Jednak fantazja kulinarna polega przede wszystkim na odwadze łączenia składników i wydobywania z nich nowych smaków. W przypadku takiego produktu jak ser kozi możliwości mamy naprawdę wiele, również tych słodkich.

Jeśli poszukujesz inspiracji przy stworzeniu niezapomnianego deseru, który zachwyci twoich gości, to z pewnością zainteresują Cię propozycje producenta francuskich kozich serów marki Merci Chef!

Sernik jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast. W wersji francuskiej, nieco bardziej wykwintnej, biały ser zastąpiony został serem kozim.

Składniki:
500g  serka koziego (np. roladka twarogowa Merci Chef !)
500g herbatników lub biszkoptów
75g stopionego masła
śmietana
15g startej skórki z limonki
30 ml soku z limonki
40g mąki
4 jaja
2 białka
szczypta startej gałki muszkatołowej
150g cukru

Na początku przygotuj tortownicę – wysmaruj ją cienką warstwą tłuszczu, zarówno na spodzie jak i na brzegach. Zmiel herbatniki, dodaj roztopione masło i wymieszaj tak, aby otrzymać konsystencję ciasta. Oddziel żółtka od białek. W dużym półmisku wymieszaj dokładnie następujące składniki: kozi ser, cukier, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę, śmietanę, sok i skórkę z limonki.
Ubij pianę z białek a następnie dodaj ją do masy delikatnie mieszając, tak, aby uzyskać puszystą konsystencję.  Całość wlej do tortownicy i piecz w piekarniku w temperaturze 180° C przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny. Podawaj na zimno, udekorowanego plasterkami limonki lub cytryny.

Deser o nazwie czarny las z kozim serem to jedna z tych fantazyjnych propozycji, która doskonale sprawdzą się podczas wykwintnej kolacji. Tak przygotowanym deserem z pewnością zaimponujesz nawet najbardziej wymagającym gościom.

Składniki ciasta:
ser kozi  70g (np. Merci Chef ! natura)
50g mąki
50g cukru
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka wanilii w płynie
6 jaj
proszek do pieczenia
szczypta soli
okrągła foremka

Składniki nadzienia:
300g koziego sera (Merci Chef !)
kandyzowane wiśnie
100ml wiśniówki
400g śmietanki
140g cukru

Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Dobrze wymieszaj żółtka z cukrem aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mąkę, śmietanę, wanilię i kozi ser. W osobnej misce ubij pianę na sztywno. Dodaj do niej cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Połącz delikatnie obie masy. Wlej ciasto do blachy do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200° .

Przygotowanie nadzienia:
Wymieszaj śmietankę z kozim serem, cukrem i sokiem z wiśni. Dodaj kandyzowane wiśnie i wiśniówkę.
Z gotowego biszkoptu wykrój 20 krążków ciasta przy pomocy foremki.
Przekładaj krążki ciasta na przemian z nadzieniem. Tak ułożony deser możesz udekorować wiórkami mlecznej gorzkiej czekolady, kandyzowanymi wiśniami oraz likierem wiśniowym.
Warto zadbać o to, aby serwowane przez nas desery cieszyły nie tylko podniebienie ale również i oczy.

Scroll to Top
Scroll to Top