Przepis na weekend: Camembert na różne sposoby

Camembert to jeden z tych gatunków sera, które najczęściej kojarzymy z wykwintną kolacją, wystawnym obiadem lub elegancką deską serów serwowaną podczas spotkań towarzyskich. Jak przełamać ten stereotyp?

To niewiarygodne jak cudowne smaki można wydobyć z mleka dzięki starannemu sposobowi warzenia oraz procesowi dojrzewania sera. Ten kremowy, biały krążek otoczony aksamitną skórką, to nie tylko nieoceniony składnik wysublimowanych potraw podawanych podczas uroczystych spotkań. To przede wszystkim przysmak, którego wyjątkowy smak okazuje się być uniwersalną bazą do każdej niemal potrawy. Wysokogatunkowe sery charakteryzują się niezwykle złożonym smakiem. Dotyczy to zarówno dojrzałych, intensywnych serów, jak i tych świeżych i łagodnych. Być może to właśnie dzięki temu, camembert tak idealnie współgra się z wieloma produktami, tworząc w ten sposób niezrównane potrawy.

Jego wyjątkowość tkwi także w tym, że sam w sobie może stanowić zarówno pożywną i szybką przekąskę, jak również bazę prawdziwej kulinarnej uczty. Sery pleśniowe to niewyczerpane źródło inspiracji do tworzenia własnych przepisów, tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze poczucie smaku.

Jeśli szukasz inspirujących, a przy tym prostych pomysłów na wykorzystanie camembert w swoim codziennym jadłospisie, to z pewnością zainteresują Cię nasz propozycję na śniadanie, obiad oraz deser. Bon Appétit!

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niezbędną dawkę energii dostarczy Ci szybka i smaczna francuska kanapka z camembert, którą przygotujesz w zaledwie 2 minuty.
Na przekrojonej wzdłuż bagietce połóż wędlinę (szynkę lub polędwicę), plasterki sera camembert (np. Merci Chef ! Natura) – według uznania i apetytu, oraz kilka listków świeżej rukoli. Przełóż górną częścią pieczywa i voilà!

Polędwica wołowa z camembert to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Będziesz potrzebować:
1 Camembert (np. Merci Chef ! 100 g z pieprzem)
4 kawałki wołowiny (polędwica)
50g pieprzu ręcznie rozgniecionego
10ml oleju
30ml koniaku
sól do smaku
100ml śmietany
200ml bulionu wołowego

Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.

Deser – czyli przepyszna słodka wariacja na temat camembert.
Zetrzyj na tarce jedno jabłko i wymieszaj je z łyżeczką cynamonu. Następnie podsmaż krążek camembert (np. Merci Chef!) na patelni, aż do momentu gdy jego środek zacznie topnieć. Wtedy możesz zdjąć go z patelni, nie wyłączając ognia. Zamiast niego na tej samej patelni spraż na małym ogniu przygotowane wcześniej jabłko z cynamonem. Gdy będzie już gotowe ułóż na krążku sera.

 

Scroll to Top
Scroll to Top