Przepis na świąteczny stół

Przepis na wellingtona z polędwicy wołowej to jedna z propozycji z menu świątecznego restauracji Mosaiq (więcej o restauracji znajdziesz w naszym serwisie). Dzięki uprzejmości Właścicieli i Szefa Kuchni restauracji Mosaiq możemy zaprezentować Wam tak oryginalną propozycję na świąteczny stół.

Pieczony wellington z polędwicy wołowej

serw 4
polędwica wołowa 1kg
ciasto francuskie 1 sztuka
pieczarki 400 gr
oliwa truflowa 10ml
szpinak 450gr
cebula 100 gr
ziemniaki 400gr
masło 200gr
tymianek 10 gr najlepiej świeży
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
olej
2 jajka

Polędwice należy wymyć a następnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie dokładnie obsmażyć i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie szpinak obrać z łodyg i blanszować we wrzątku przez 25 sekund, a następnie chłodzić w wodzie z lodem.

Ziemniaki należy obrać i uformować w owalny lub kwadratowy kształt. Następnie rozpuścić masło, dodać tymianek, czosnek i ziemniaki, które należy dusić pod przykryciem przez około 10 min, przewrócić na drugą stronę i gotować kolejne 10 min.

Drobno posiekane pieczarki i cebule należy podsmażyć na maśle, a po usmażeniu dodać oliwę truflową i odstawić.

Na rozwałkowane na ok. 0,3 mm ciasto francuskie należy nałożyć grzyby i polędwice, starannie zawinąć i ułożyć szwem do dołu. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 45min.

Pod koniec pieczenia wellingtona i ziemniaków należy przesmażyć cebule na maśle oraz dodać szpinak doprawiony solą i pieprzem.

Scroll to Top
Scroll to Top