26466.1

Przepis na świąteczne ciasto „Babci Gandzi” – wideo

26 grudnia w polskich kinach pojawi się kultowa komedia „Babcia Gandzia”, która w Francji zgromadziła ponad milion widzów.

Główna bohaterka filmu – Paulette to sympatyczna starsza pani, która, wykorzystując kulinarny talent, znajduje sposób na poprawienie swojej sytuacji materialnej.
Przedstawiamy przepis na jeden z jej słynnych wypieków: aromatyczne i miękkie ciasto cynamonowe.

CYNAMONOWE CIASTO BABCI PAULETTE

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 ml mleka
125 g masła
1 łyżeczka sody
5 łyżeczek cynamonu
5 łyżek powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego

1. Utrzeć cukier puder z masłem.
2. Dodać jajka, mleko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem.
3. Całość wymieszać.
4. Na koniec do masy dodać powidła (dżem porzeczkowy).
5. Ciasto wylać do formy, najlepiej okrągłej, o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
7. Po upływie 40 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika.
8. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Fragment filmu, w którym Paulette wykorzystuje swój kulinarny talent: