Przepis na indyjski napój Lassi

Lassi to napój rodem z Indii, idealny na gorące wiosenne i letnie popołudnia. Wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia zmęczone temperaturami ciało.

W Turcji zazwyczaj składa się z cytryny. W Indiach można je spotkać dosłownie wszędzie i ze wszystkimi dostępnymi tam owocami (mango!). Choć tradycyjne lassi było słone i przyprawione ostrą papryczką chili, współcześnie triumfy święci właśnie słodkawa wersja tego napoju. Podstawą lassi jest jednak zawsze jogurt naturalny. Dziś proponujemy Wam szybką i smaczną wersję tego niezwykłego drinka, którego przygotowanie zajmuje… 30 sekund.

Potrzebne składniki:
230 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
2 łyżki Sunquicka pomarańczowego

Przygotowanie:
Sunquicka, cukier i jogurt wlewamy do blendera i miksujemy przez 20 sekund. Następnie całość przekładamy do wysokich szklanek wypełnionych lodem i…. gotowe! Jeśli chcesz wzbogacić smak napoju, możesz dodać imbir, miętę, cynamon lub kardamon – uzyskasz orzeźwiający, wyrazisty smak w sam raz na upalne dni.

SMACZNEGO!

Scroll to Top
Scroll to Top