Krokiety Ziemniaczane

Przepis z góralskim akcentem – Krokiety Ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

Uwielbiacie krokiety, ale macie ochotę, aby coś innego kryło się pod tą chrupiącą panierką? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z góralskim akcentem. Oscypek, bo o nim mowa wspaniale komponuje się z farszem z aromatycznej szynki, cebulki i świeżej pietruszki. Poznajcie przepis rodem z Podhala!

Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

 

Składniki:

– Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella) 150g

– cebula 4 szt.

– smalec 2 łyżki

– ziemniaki 600g

– oscypek 100g

– mąka pszenna 6 łyżek

– natka pietruszki 1 mały pęczek

– jajka 3 sztuki

– sól, pieprz do smaku

– bułka tarta 1 szklanka

– olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.

Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.

Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!

Smacznego!

 

Scroll to Top
Scroll to Top