imprezę sylwestrową

Jakie przekąski przygotować na imprezę sylwestrową?

Na Sylwestra wielu czeka przez 12 miesięcy. W końcu ostatni dzień w roku wiąże się z hucznie obchodzonymi imprezami. Część Polaków wybiera się na dedykowane bale lub przyjęcia w klubach. Dużą grupę stanowią jednak osoby preferujące domowe spotkanie w gronie znajomych. Jesteś jednym z nich? A może wybierasz się na taką prywatkę do koleżanki? Jeśli tak to poznaj przepisy na najlepsze przekąski sylwestrowe.

Koreczki z tortillą i paluszkami krabowymi

Przygotowanie tego przysmaku zajmie maksymalnie 8-10 minut! Wystarczy kupić opakowanie placków tortilli, 2 paczki paluszków krabowych, opakowanie serka śmietankowego (sprawdzi się też ziołowy oraz szpinakowy) oraz sól, pieprz i garść kopru do przyprawienia. Co dalej? Tortille najlepiej posmarować serkami, a następnie ułożyć na nich w jednym miejscu, wzdłuż długości placuszka, krabowe kąski. Całość doprawić i posypać koperkiem. Na koniec ciasno zwinąć i ostrym nożem pokroić zwinięte placki na mniejsze kawałki. Dla wzmocnienia można nabić na nie wykałaczki.

Sałatka z rukolą i serem mozzarella

Wśród przystawek nie może zabraknąć lekkiej warzywnej sałatki rodem z dobrej włoskiej restauracji, takiej jak Estella. Świetnie komponuje się z nieco cięższymi i tłustszymi mięsami oraz stanowi alternatywę dla majonezowych sałatek, np. tej jarzynowej. Jak ją przyrządzić? Wystarczy do miski rukoli dodać pokrojoną w kostkę kulkę mozzarelli (jeśli naczynie jest duże, przydadzą się dwie), cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Przydadzą się też oliwki oraz przyprawy takie jak oregano i bazylia. Sałatka najlepiej smakuje polana oliwą z oliwek. W innej wersji można posypać ją prażonymi ziarnami słonecznika lub podać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Faszerowane pieczarki z porą

Oprócz smakołyków na zimno, można jeszcze podać ciepłe przystawki, np. faszerowane porem pieczarki. W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na wielkość grzybów – do tego dania najlepiej nadadzą się duże pieczarki z szerokimi kapeluszami. Należy je umyć i dokładnie obrać (odcinając „ogonek”). Kluczowe znaczenie dla tej przekąski ma farsz. Białą część pora trzeba pokroić na drobną kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Do mieszanki pasuje też starty parmezan. Gdy masa będzie gotowa, należy nałożyć ją w kapelusze pieczarek. Po obtoczeniu w bułce tartej można je smażyć, ale na małym ogniu. Fantastycznie komponują się z samodzielnie przygotowanym sosem tysiąca wysp.

Scroll to Top
Scroll to Top