Przekąski na sylwestrowe party

Można już zacząć odliczać dni do Sylwestra. Osobom planującym urządzenie przyjęcia w domu przydadzą się ciekawe pomysły na oryginalne i smaczne przekąski. Dowiedz się jak zaskoczyć swoich gości!

Podstawą każdej udanej zabawy jest nie tylko doborowe towarzystwo ale także wspaniałe jedzenie. Podczas imprez sylwestrowych królują zimne przystawki i przekąski, którymi goście zajadają się najchętniej, dlatego to na nich warto się skupić przygotowując menu. Doskonałym pomysłem jest szwedzki stół z różnego rodzaju drobnymi smakołykami na „jeden kęs”, takimi jak mini-szaszłyki. Sił do zabawy zapewnią gościom odpowiednio dobrane składniki, które dostarczą dawki energii na całą noc.

Sylwester to świetna okazja do przyrządzenia czegoś wystrzałowego a przy tym niezbyt skomplikowanego. Imprezowe dania powinny być proste i szybkie w przygotowaniu, sycące i pyszne, a przy tym efektowne! Inspiracji przy stworzeniu niezapomnianych przekąsek dostarczą propozycje producenta francuskich kozich serów marki Merci Chef !.

Mini-szaszłyki z serem camembert i szynką Serrano

Składniki:
240 g sera camembert (np. Merci Chef ! natura),
30 dag szynki Serrano,
suszona papryka: ostra i słodka,
świeże gałązki rukoli lub bazylii.

Przygotowanie:
Pokrój camembert na kwadraciki o wielkości ok. 1cm. Każdy kwadracik zawiń dokładnie w plasterek szynki a następnie nabij na szaszłyk. Gotowy szaszłyk obtocz lub posyp po wierzchu mieszanką suszonej papryki. Na końcu wszystkie szaszłyki włóż na około 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ser camembert powinien się lekko stopić i połączyć z szynką.

Dekoracja:
Szaszłyki możesz ułożyć na szklaneczkach lub miseczkach wyłożonych świeżymi gałązkami ziół np. bazylii lub rukoli. Możesz też gałązkę rukoli owinąć wokół szaszłyka.

Rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami i kozim serem

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 opakowanie sera koziego (np. Roladka twarogowa Merci Chef !),
1 łyżka oleju,
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,
100 g pokrojonych w kostkę pieczarek,
1 nieduży obrany, pokrojony w kostkę i podgotowany ziemniak,
sól i pieprz,
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej,
1 jajko do smarowania.

Przygotowanie:
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i pozostaw do rozmrożenia. W tym czasie podsmaż cebulę na patelni tak, aby się zeszkliła. Następnie dodaj pieczarki oraz ziemniaka i smaż przez ok. 4-5 minut, aż ziemniak zrobi się miękki i lekko się przyrumieni. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj natkę pietruszki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie zajmij się ciastem francuskim. Rozwałkuj je i pokrój na kwadraty o wielkości około 10 cm. Na środku każdego kwadracika połóż po łyżce nadzienia i kawałeczku sera koziego. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i zlepiaj dokładnie tak, aby utworzyły kształt trójkąta. Tak przygotowane rożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i włóż na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Będą gotowe do schrupania gdy nabiorą złocistego koloru.

Aby nasi goście byli zadowoleni z zabawy muszą być również zadowoleni z jedzenia. Dlatego na taką okazję warto przygotować coś specjalnego.

Scroll to Top
Scroll to Top