Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji. Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A, B1, B2, PP i C. Ponadto wzmacnia paznokcie i włosy i zapobiega skrzepom

P R Z E P I S Y

Sałatka cebulowo-orzechowa
3-4 cebule
3-4 łyżki orzechów włoskich
pęczek rzodkiewki
majonez
zielona pietruszka
sól, pieprz
Cebulę po obraniu drobno pokroić (można sparzyć wrzątkiem). Rzodkiewki starannie umyć i wraz z listkami pokroić, natkę pietruszki posiekać. Orzechy posiekać lub drobno pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i połączyć z majonezem.

Czarna rzodkiew z cebulą
rzodkiew tzw. murzynka
2-3 cebule
kubek śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić, natomiast czarną rzodkiew po obraniu zetrzeć na tarce o niezbyt drobnych otworach. Połączyć składniki, dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Cebulki po hiszpańsku
kilka małych cebulek
oliwa
cytryna
natka pietruszki
sól, pieprz
Cebulki umyć, ale nie obierać z łusek. Włożyć do brytfanny i polać oliwą. Włożyć do słabo nagrzanego piekarnika i co jakiś czas obracając i dolewając po trochu oliwy piec przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika obrać i ułożyć na półmisku przybrane cząstkami cytryny. Posypać natką pietruszki, posolić, oprószyć pieprzem i ewentualnie polać jeszcze oliwą.

Zupa cebulowa z winem
6-7 cebul
łyżka masła
łyżka mąki
3 szklanki bulionu lub rosołu
pół szklanki białego wina
sól, pieprz
Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Dusić przez 10 minut na rozgrzanym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Wlać białe wino wraz z rosołem (może być również wywar mięsno-warzywny) i gotować dalsze 5 minut. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Można je posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Zapiekanka cebulowa z kuchni hiszpańskiej
30-35 dag cebuli
15 dag twardego żółtego sera
15 dag białego chleba
2 szklanki wytrawnego wina
3 łyżki rosołu lub bulionu
łyżka mąki
5 dag masła
sól, pieprz
Cebule po obraniu drobno pokroić. Na dużej patelni roztopić masło i usmażyć cebulę na złocisty kolor. Posypać mąką, wlać wytrawne wino, rosół (lub bulion z kostki) i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez minutę. Pieczywo pokroić w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć podsuszonymi kromkami chleba, obłożyć je warstwą sera i wylać zawartość patelni. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.

Scroll to Top
Scroll to Top