Odstaw słodycze! Dłużej żyj!

W Polsce na cukrzycę choruje już prawie 3 miliony osób, z czego połowa jeszcze o tym nie wie.

Aby organizm odpowiednio funkcjonował powinniśmy zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Gdy wyniki badania przekraczają 100 – 125 mg/dl to może być sygnał, że zaczyna się u nas rozwijać choroba. Ale nie wolno wpadać w panikę. Być może wystarczy zmiana diety, a poziom glikemii wróci do normy.

Precz ze słodyczami i białą mąką

Podstawą prawidłowej diety jest regularne spożywanie urozmaiconych posiłków. W głównych daniach powinny znaleźć się produkty dostarczające białko pochodzenia zwierzęcego: ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, dorsz), chude mięsa, białko jaja, mleko i przetwory mleczne. Wybierajmy tłuszcze jednonienasycone jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Najlepszym źródłem energii są kasze, płatki, ciemne makarony, pieczywo pełnoziarniste oraz ziemniaki i warzywa strączkowe.

Warzywa na TAK

Każdy posiłek powinien zawierać błonnik pokarmowy, który wydłuża trawienie cukrów, dzięki temu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej, a to zapobiega hiperglikemii.

Dlatego prawie bez ograniczeń można jeść warzywa (z wyjątkiem gotowanej marchwi, buraków, bobu, grochu, kukurydzy). Najzdrowsze są surowe warzywa: brokuły, brukselka, cykoria, cukinia, fasolka szparagowa, kabaczek, kalafior, kapusta, ogórki, papryka, korzeń pietruszki, pomidory, rzodkiewka, sałata, szpinak, szparagi.

Owoce na NIE

Ostrożnie jedzmy owoce. Dużo węglowodanów prostych zawierają banany, mango, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane.

Odstawmy słodycze, ciastka, słodkie napoje. Ograniczmy spożycie soli i produktów z jej zawartością: fast foody, produkty konserwowane i przetwory wędzone.

Za to poziom cukru obniżają niektóre przyprawy: cynamon, goździki i kozieradka pospolita.

Morwa, chrom i cynamon

A jeśli nie potrafimy zrezygnować z batonika lub ulubionego ciasteczka, sięgnijmy po suplementy diety, które zawierają składniki wpływające na przyswajanie węglowodanów i regulujące poziom cukru po posiłkach.

Suplement diety Morwa Biała Plus zawiera 500 mg ekstraktu z liści morwy białej, 100 mg ekstraktu z kory cynamonowca oraz 20 µg chromu.

Estrakt z morwy białej zawiera substancje, które stabilizują poziom cukru we krwi oraz hamują działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów poprzez ograniczanie ich wchłaniania.

Chrom jest niezbędny dla prawidłowego metabolizmu glukozy we krwi, zmniejsza apetyt, zwiększa ilość spalonych kalorii, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu składników odżywczych.

Ekstrakt z kory cynamonowca obniża poziomu cukru w organizmie. Wyniki badań dowodzą, że ekstrakt z cynamonowca poprawia wrażliwość insulinową i opóźnia trawienie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

morwa plus

Scroll to Top
Scroll to Top