Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko czy ostro? Zobacz przepisy i wybierz wersję dla siebie

Naleśniki to proste i szybkie danie, którym zaspokoisz swój głód. Chociaż najbardziej klasyczne serwowane są w wersji na słodko – z twarożkiem, możesz przyrządzić je także w wariancie na ostro. Nie wiesz, który wariant zasmakuje Ci bardziej? Poznaj typowe przepisy i wybierz swoją ulubioną wersję.

Chcąc przygotować naleśniki, wcale nie musisz być mistrzem kulinariów. Wystarczy dobry przepis na ciasto, a następnie przepis na farsz – dzięki temu samodzielnie przygotujesz danie, które będzie smakowało wybornie. Opcją są też obiady domowe w dostawie – to rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na gotowanie lub nie czują się na siłach, aby samodzielne pichcenie.

Klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele. Warto jednak skorzystać ze sprawdzonej receptury – po to, aby uzyskać efekt puszystych i miękkich placków.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki wody gazowanej.

Jajka ubij. Przesiej mąkę i dodaj do jajek, a następnie wymieszaj. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Wylej odrobinę ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy spód naleśnika będzie zarumieniony, przewróć na drugą stronę.

Naleśniki w wersji na słodko – przepis

Farsz serowy to klasyka sama w sobie. Odrobina naturalnego olejku waniliowego oraz szczypta cynamonu sprawia, że naleśniki są doskonałą ucztą smaków.

Przygotuj:

  • 500 g drobno zmielonego sera twarogowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka olejku waniliowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Po uzyskaniu gładkiej masy, posmaruj nią wierzch każdego placka. Złóż w kopertę lub trójkąt.

Na rozgrzanej patelni podsmaż naleśniki do zarumienienia. Możesz podawać z musem owocowym – często w takiej wersji możesz je zamówić jako obiad domowy w dostawie pod wskazany adres.

Naleśniki w wersji na ostro – przepis

Naleśniki w wersji wytrawnej najczęściej kojarzą się z krokietami. Wcale jednak nie musisz się do nich ograniczać – możesz przyrządzić danie na ostro, zbliżone swoim smakiem do kuchni meksykańskiej.

Przygotuj:

  • 500 g mięsa od szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g sera żółtego.

Podsmaż pieczarki, a następnie usmaż mięso i dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i cukier. Wszystkie składniki smaż przez chwilę, a następnie duś przez ok. 30 minut.

Na naleśnik wyłóż porcję farszu i zawiń w rulonik. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną tartego sera żółtego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj przez ok. 10 minut.

Naleśniki na słodko czy ostro? Która wersja najbardziej przypadła Ci do gustu?

Scroll to Top
Scroll to Top