Najdroższa czekolada świata

Najdroższa czekolada świata

Wyjątkowo ekskluzywna i wykwintna czekoladka może być pięknym i słodkim prezentem na Walentynki, lecz niestety, dostępnym wyłącznie osobom z wypchanymi portfelami i kontami bankowymi. Najdroższa czekolada świata kosztuje bowiem 260 dolarów za tabliczkę o wadze 50 gramów!

Jej producentem jest marka To’ak, a wśród składników znajdziemy tak proste składniki, jak kakao i cukier trzcinowy. Jest tylko jedno ale: kakao pochodzi z drzew Arriba, gatunku zagrożonego wyginięciem.

Proces produkcji jest równie żmudny, ręcznie wykonywany i dopracowany w każdym calu, co proces produkcji najbardziej luksusowych win i szampanów. Wyprodukowanie 574 tabliczek czekolady zajęło firmie aż dwa lata! Czekolady sprzedawane są w spersonalizowanych, drewnianych szkatułkach, w których znajdziemy również ziarnko z datą, z jakich zbiorów pochodzi. Ziarno kakaowca znajduje się również w samej tabliczce czekolady, co ma przypominać, iż pochodzi ona z drzewa, z ręcznej produkcji, a nie z fabryki

Mało tego! W pudełko znajdziemy specjalną pęsetę, za pomocą której odłamujemy i smakujemy kawałeczek czekolady, by delektować się pełnią doznań. Dlaczego? By tłuszcze i mikroelementy znajdujące się na naszych dłoniach i palcach nie zaburzyły smaku samej czekolady!

Możecie sobie to wyobrazić? Jeżeli chcecie poczuć w ustach niebiański smak najdroższej czekolady świata, radzimy się pospieszyć. Zostało już tylko ok. 300 tabliczek.

źródło: Toak-Chocolate

Najdroższa czekolada świata

 

Scroll to Top
Scroll to Top