makaron z makiem

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

 Czy makaron można wykorzystywać w potrawach świątecznych i sylwestrowych? Jak najbardziej tak! Przecież w Wigilię ma być na stole 12 różnych potraw, a jedną z nich może być właśnie danie na bazie makaronu.

A co z Sylwestrem? Jeśli sam go organizujesz i chcesz przygotować dla swoich gości wyjątkowe potrawy, które zaskoczą ich podniebienia, mamy idealne rozwiązanie! Specjalnie od Mamma Mia!

Na Święta: makaron z makiem i bakaliami.

Składniki:
250g makaronu kokardki Mamma Mia!
380g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Aromat migdałowy
Bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany)

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente). Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przełożyć masę makową do miski dodać 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę połączyć z makaronem delikatnie mieszając.
Udekorować i gotowe

makaron z makiem

I na Sylwestra (oraz karnawał): uwięzione krewetki.

Składniki:
200 g makaronu spaghetti Mamma Mia ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty
12 krewetek królewskich
sproszkowana łagodna papryka
oregano
olej roślinny do smażenia
160 g delikatnych liści sałaty
200 g żółtej papryki
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
pietruszka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia układając starannie  pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym będą miękkie. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki. Na wierzchu ułóż krewetki.

Ta delikatna przystawka podawana jest na gorąco i pozwala podać smażone owoce morza w formie odmiennej od klasycznego sposobu przygotowania z użyciem mąki i bułki tartej. Najważniejsze w przygotowaniu owoców morza jest smażenie na mocno rozgrzanym oleju roślinnym oraz staranne ich osuszenie po wypłukaniu. W tym przypadku nie należy ich już solić, ponieważ solimy wodę na makaron.

makaron z krewetkami

Życzymy radosnych, spokojnych, rodzinnych oraz smacznych Świąt i przeszczęśliwego Nowego Roku.
Mamma Mia!

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Scroll to Top
Scroll to Top