Luksusowe dni w Żyrardowie

W Polmosie Żyrardów, położonym pomiędzy industrialnymi XIX-wiecznymi zabudowaniami, odbyła się polska odsłona Les Journees Particulieres. Perły architektury przemysłowej były niemymi świadkami drzwi otwartych pierwszej polskiej marki – Belvedere Vodka – należącej do grupy ekskluzywnych marek Louis Vuitton Moët Hennessy.

Polmos Żyrardów jest jedynym miejscem na świecie, w którym produkuje się luksusową wódkę Belvedere. Prosto z żyrardowskich magazynów, eksportuje się ją do Ameryki Północnej, Australii czy na rynki azjatyckie. Wódka Belvedere zyskała uznanie wśród konsumentów na całym świecie nie tylko ze względu na swoją wysoką jakość, ale także z uwagi na dobór unikatowych składników. Żyto Złote Dańkowskie oraz woda pochodzącą z własnego, nieskazitelnie czystego źródła, są zamknięte w wyjątkowej butelce z pałacem prezydenckim na pierwszym planie.

W jeden ze słonecznych październikowych weekendów drzwi Polmosu, którego tajemnice do tej pory były ściśle chronione, otworzyły się dla chętnych do wejścia w świat luksusu. To wydarzenie było częścią dni otwartych wszystkich marek wchodzących w skład grupy Louis Vuitton Moët Hennessy. W Polsce marką należącą do największego na świecie koncernu dóbr luksusowych i jednocześnie jedną z nielicznych biorących udział w akcji poza Francją była marka Belvedere Vodka.

Goście, którzy przybyli na dni otwarte Polmosu Żyrardów mogli na własne oczy przekonać się jak powstaje wódka Belvedere. Zaprezentowano im historię oraz oprowadzono po fabryce, pokazano pomieszczenia, w których odbywa się misterny proces rektyfikacji oraz proces uzdatniania wody.

W trakcie wizyty goście mogli poznać cały asortyment Belvedere. W bogatym portfolio marki znajdują się wódki macerowane o smaku Citrus, Orange, Black Raspberry oraz Pink Grapefruit. Metoda macerowania pozwala na uzyskanie naturalnego świeżego aromatu bez dodawania sztucznych substancji wzmacniających smak.
Tworzenie podstawowego wariantu oraz odmian smakowych Belvedere Vodka, odbywa się według ścisłych norm produkcyjnych. Spirytus Belvedere jest czterokrotnie destylowany, aby optymalnie wydobyć niepowtarzalny, subtelny charakter i doskonały smak. Po 4. destylacji osiąga on moc 96,5% i dopiero wtedy zestawiany jest z wodą, aby finalnie uzyskać 40% poziom mocy. Spirytus łączy się z wodą po czym przez odpowiedni czas leżakuje i jest dokładnie filtrowany. Jednak na tym nie kończy się dbałość o szczegóły. Butelki Belvedere są ręcznie sprawdzane – nie mogą mieć żadnych niedoskonałości. Banderole i zawieszki nakładane są przez pracowników Polmosu. W sumie droga, która wiedzie od ziarna żyta do butelki Belvedere, prowadzi przez minimum 33 kontrole jakości.
Wódka Belvedere ma delikatnie waniliowy aromat, a w smaku wyczuwa się subtelną nutę żyta. Ta wyrafinowana kompozycja pozostawia niezapomniane doznania – jest doskonale delikatna oraz posiada kremowy i aksamitny posmak.

Zakład produkujący Belvedere, to poza najnowocześniejszą technologią produkcji przede wszystkim ludzie, którzy z pasją oddają się sztuce tworzenia unikatowego trunku. Podczas Les Journees Particulieres, pracownicy zakładu byli do dyspozycji zwiedzających i chętnie udzielali odpowiedzi na nurtujące pytania. Należy również dodać, że zakład spełnia normy ekologiczne oraz jest zaangażowany w akcje społeczne oraz związane z ochroną środowiska.

Scroll to Top
Scroll to Top