Recenzja Dieta Smartfood

with Brak komentarzy

Jak jeść smart, czyli mądrze? Odpowiedź na to – i nie tylko to! – pytanie daje nam książka „Dieta Smartfood”, owoc badań setek naukowców z całego świata.

Ile jeść dziennie kawałków czekolady, by usprawnić układ krążenia? Czy warto mrozić sok pomarańczowy? Jak przygotować kapustę, by hamowała powstawanie komórek rakowych? Jakie owoce pomogą na opuchnięte nogi? Co robić, żeby jeść ryby i uniknąć problemu z rtęcią? Kiedy kawa szkodzi, a kiedy pomaga? Jak długo gotować czosnek, by zachował dobroczynne działanie? Zadajecie sobie takie pytania? To sięgnijcie po książkę Dieta Smartfood!

Zdziwicie się, jak wiele prostych, popularnych produktów, które znaleźć można w każdej kuchni, ma jakże zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a nawet samopoczucie. Dla przykładu, czy wiecie, że truskawki chronią przed miażdżycą, hamują także proces utraty pamięci, a jedna ich porcja pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C? Wszystkie te informacje znajdziecie w książce. Przy każdym produkcie także ciekawostki i konkretne porady, jak wykorzystać je w kuchni. Dieta Smartfood to także przepisy kulinarne, schematy żywieniowe, przykładowe diety. Dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej, również informacje o samej kulturze smart, a także podręczny słownik nutrigenomiki.

Dieta Smartfood to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych: wchodzą w dialog z DNA, chroniąc ciało przed chorobami i uciszając geny starzenia. Znaczenie tego odkrycia brzmi futurystycznie: odtąd każdy z nas, w trakcie codziennych posiłków, może zmienić swoje zapisane w genach przeznaczenie. Obok przystępnie wyłożonych zasad diety Smartfood i badań, z których wynikają, czytelnicy znajdą w książce mnóstwo porad, jak na co dzień najlepiej skorzystać z superproduktów, przykładowe menu, w których zachowane są odpowiednie proporcje, a także obszerny dział przedstawiający popularne mity żywieniowe, z którymi rozprawiają się autorzy.

Pozycja dla tych, którzy myślą, którzy chcą żyć mądrze, w zgodzie z naturą, a przede wszystkim – żyć zdrowo.

Andrzej Kwaśniewski 

Zobacz również: wszystko o książce Dieta Smartfood i jej Autorach

„Dieta Smartfood. Forma i zdrowie dzięki 30 produktom, które przedłużają życie”
Autorzy: Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta
Premiera: 15.03.2017
Cena: 34,90 zł
Wydawnictwo: MUZA SA

Recenzja Dieta Smartfood

Wybierz swój profil, aby skomentować: