FOTORELACJA Tomasz Jakubiak „Z miłości do lokalności” Premiera, Spotkanie i Warsztaty

with Brak komentarzy
4 października w Warszawie odbyła się premiera książki „Z miłości do lokalności” autorstwa Tomasza Jakubiaka. Premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino.  
Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak – znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak – z miłości do lokalności”.
Podczas warsztatów zaproszeni dziennikarze przygotowali smakowite potrawy na podstawie przepisów z książki „Z miłości do lokalności”. Była to też okazji do osobistego spotkania z kucharzem, który pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu sześciu autorskich dań. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi, marynowane kawałki pstrąga w cytrynie / surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim, makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą, kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką.
Oczywiście podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.
Po warsztatach wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na popołudniowe spotkanie w restauracji Fort Wino, gdzie lokalni, polscy przedsiębiorcy i wytwórcy wyróżnieni w książce prezentowali swoje specjały. Piekarnia Piwońskich przygotowała np. mikroskopowe obserwacje wyjątkowego składu chleba, przygotowywanego według rodzinnej receptury.  Zgromadzeni goście smakowali wybornych produktów w miłej i serdecznej atmosferze. Tomasz Jakubiak raczył gości opowieściami o tradycyjnej polskiej kuchni i jej skarbach. Był też czas na pamiątkowe zdjęcia, autografy i rozmowy kuluarowe.

Z miłości do lokalności

70 nowoczesnych dań z tradycyjnych,

polskich produktów

 Tomasz Jakubiak

Tomasz Jakubiak to znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak – z miłości do lokalności”. Popularny kucharz i dziennikarz kulinarny dał się poznać jako miłośnik rodzimych produktów i promotor polskiej kuchni, który wspiera lokalnych producentów żywności. Swoją osobowością przykuwa szerokie grono odbiorców, dla których specjalnie teraz przygotował książkę pod tytułem „Z miłości do lokalności”(Edipresse Książki, 13 września).

 

Książka „Z miłości do lokalności” to kontynuacja i rozwinięcie proponowanej przez Tomasza Jakubiaka filozofii kulinarnej, prezentowanej w jego autorskim programie telewizyjnym. Autor nie po raz pierwszy zabiera swoich odbiorców w zachwycającą, kulinarną podróż po rodzimych regionach, smakach i produktach, pokazując przy tym to, co jest jego zdaniem najpiękniejsze i najatrakcyjniejsze. Tworzy swoistą kulinarną mapę Polski i podpowiada co zjeść w danym regionie, by w pełni poznać urok odwiedzanego miejsca.

Książka stanowi przewodnik po sprawdzonych i stosowanych przez autora produktach. Czytelnicy znajdą w niej 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich składników.

Pierwszy rozdział opisuje danie, z którego słynie polski stół, czyli zupy. Jest tu przepis na rosół dworski, bulion z kaczki, kapuśniak, kwaśnicę czy zupę szczawiową. W przepisach nie zabraknie suszonych grzybów, wędzonego boczku, sera białego, kiszonej kapusty i kaszy jaglanej w zupełnie zaskakujących, nowoczesnych połączeniach z imbirem czy trawą cytrynową. W dalszej części dania główne mięsne czytelnicy znajdą przepisy m.in. na udo z gęsi, zrazy, gołąbki czy gulasz wieprzowy. Wśród składników znajdzie się smalec, słonina, grzyby, ogórki kiszone i tradycyjne przyprawy, takie jak rozmaryn czy lubczyk i te nowoczesne: sos sojowy, ostrygowy, ser pleśniowy,

sok z limonki czy papryczka chili.

Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowym

z suszonymi pomidorami

i kiszonym ogórkiem

 

1 kg schabu karkowego

3 cebule

2 ząbki czosnku

6 pieczarek (leśne grzyby będą jeszcze lepsze)

2 kieliszki nalewki domowej (np. jarzębinowej)

3 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej

5 suszonych pomidorów

Pół szklanki śmietany 30%

3 ogórki kiszone

3-4 łyżki masła do smażenia

 

Mięso pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek w piórka. W garnku rozgrzej masło i obsmaż na złoto mięso, po czym dorzuć cebulę i czosnek. Smaż około 2 minut, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone na ćwiartki grzyby. Po kolejnej minucie dolej nalewki i podpal. Dopraw pieprzem i dorzuć pokrojone pomidory, ogórka kiszonego i zalej śmietaną. Na końcu dodaj musztardę. Jeśli gulasz będzie gęsty, a mięso wciąż lekko twarde, to dolej wody.

Jakubiak przygotował też przepisy na dania wegetariańskie, takie jak np. ziołowe pulpety z kaszy jaglanej, minipierożki z serem podlaskim czy tradycyjne bite ziemniaki z zsiadłym mlekiem; dania z ryb z karpiem, śledziem czy dorszem w roli głównej oraz kanapki, przekąski i sałatki.

W książce znalazło się to co naturalne, prawdziwe i dobrze Polakom znane. Są porady, podpowiedzi i przykłady krajowych producentów. Tomasz Jakubiak stara się przekazać to, co go zaskoczyło i jednocześnie zachwyciło w Polsce.

Zrozumieć lokalność to dostrzec korzenie, dostrzec początek drogi, jaki przeszedł produkt, zanim pojawił się na naszym talerzu. To pozwala spojrzeć na ów produkt zupełnie inaczej, zobaczyć go w nowym, dotąd nieznanym świetle. To natomiast spowoduje, że potem już na każdych zakupach zaczniecie czytać etykiety. Zaczniecie odwiedzać okoliczne bazarki, pytać, dowiadywać się.

Daleki jestem od namawiania was do kupowania ekożywności, nie o to mi chodzi. Produkt, który nie ma naklejki „bio” czy też „eko”, a kupujecie go niemalże prosto od rolnika,  jest tak samo wartościowy.

 

Produkty, do których stosowania zachęca kucharz, nie są ani trudno dostępne, ani oryginalne, ani wyszukane. Charakteryzują się najwyższą jakością, są naturalne i prawdziwe, co przekłada się przede wszystkim na ich smak. Nie tylko jednak smak jest tym, co zachęca kucharza do korzystania z rodzimych produktów. Za każdym z nich stoi człowiek, często rodzinna firma. Każda z nich ma swoją niepowtarzalną historię i doświadczenia.

Kucharz proponuje produkty zdrowe, smaczne i sprawdzone, których niekiedy wyższa cena wynika z jakości. Kucharz podkreśla, że płacąc za produkt, który jemy, tak naprawdę płacimy za własne zdrowie. Zwraca uwagę na fakt, że mały przedsiębiorca to firma z wieloletnią tradycją i wypracowaną, świetnie znaną wśród klientów, marką. Znalezienie takich produktów nie jest łatwe, zwłaszcza, że często rywalizują one z ostrą konkurencją. Jakubiak namawia do lokalnego patriotyzmu i uważniejszego rozejrzenia się wokół, poszukania tego co dobre w naszym najbliższym otoczeniu, czytania etykiet i odwiedzin pobliskiego bazarku.

O autorze:

Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak – z miłości do lokalności”, „ Jakubiak lokalnie”, „ Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN” „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.

Dane wydawnicze:

Autor: Tomasz Jakubiak, tytuł: „Z miłości do lokalności”, Edipresse Książki, ISBN: 9788379457878, cena: 49,90 zł, oprawa: zintegrowana, format: 165 mm x 240 mm, liczba stron: 224, data premiery: 13 września 2017 r.

fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki

 

Wybierz swój profil, aby skomentować: