Ajurweda. Jedzenie, które leczy

with Brak komentarzy

Jedzenie, które leczy to nie tylko książka, w której znajdują się przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, lecz podpowiedź jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny – ajurwedy, odbyli najdłuższą podróż, którą każdy z nas pokonuje w swoim życiu: z głowy do serca.  W książce Jedzenie, które leczy podzielili się efektami z tej podróży.

 

Nasze odżywianie ma wpływ na nasze samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Nie ma diety idealnej, każdy z nas jest inny i ma inne zapotrzebowanie. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami takimi jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Książka Jedzenie, które leczy pomoże dostosować odpowiednią dietę do naszych potrzeb.

 

Karolina i Maciej Szaciłło zabierają nas w podróż po tajnikach ajurwedy – najstarszej znanej medycyny. Poszukują równowagi między elementami, z której zbudowany jest świat. Zdaniem ajurwedy to właśnie woda, ogień, powietrze i przestrzeń tworzą całość, z jakiej zbudowane są wszystkie organizmy, a także każdy nawet najmniejszy fragment otaczającej nas rzeczywistości. Jedzenie, które leczy to książka poświęcona kuchni zgodnej z zasadami tej najstarszej gałęzi medycyny naturalnej.

 

Ajurweda, nauka o zdrowiu, podkreśla, że podstawowym warunkiem zdrowia jest… równowaga. Jak jednak powrócić do równowagi, gdy żyjemy w tak bardzo odbiegającym od harmonii środowisku? Codziennie jesteśmy zalewani milionami informacji, dźwięków, obrazów. Stresujemy się, ciągle gdzieś biegniemy. Ajurweda daje nam bardzo konkretne, dopasowane do naszych indywidualnych potrzeb wskazówki. Szczególnie precyzyjnie wypowiada się na temat diety. Porady dotyczące odżywiania nie ograniczają się tylko do opisu poszczególnych grup produktów, które powinniśmy spożywać. W menu „sattvicznym” – dostarczającym nam największej ilości energii, liczy się również odpowiednio dobrany smak, a nawet czas i wielkości spożywanych posiłków oraz ich konsystencja. Świeże owoce, warzywa i ziarna zaliczają się do najbardziej zalecanych przez ajurwedę produktów, które kierują się naturą termiczną, konsystencją i smakiem. Sześć podstawowych smaków równoważy się za pomocą przypraw. Takich jak imbir, który rozgrzewa i nazywany jest uniwersalnym lekiem czy pieprz, który osusza i wspomaga trawienie. Podstawową zasadą tej najstarszej nauki o zdrowiu jest zapobiegać a nie leczyć.

 Fragment książki:

Czym jednak jest owa enigmatyczna i ostatnio nadużywana „świadomość”? Co oznacza „bycie świadomym”? Świadomość to nic innego jak umiejętność zaglądania w pierwszej kolejności do środka. Obserwowania siebie. Brania odpowiedzialności za swoje ciało i emocje. Dopiero później konfrontowania tego, co odnalezione w środku, z tym, co dzieje się na zewnątrz. Również z tym, co dosłownie „zapisane” na zewnątrz. Z całą olbrzymią wiedzą, jaką daje nam zarówno medycyna wschodu, jak i współczesna dietetyka. Poznawania swoich mocnych i słabych stron. Przyglądania się im, a następnie akceptowania ich. Świadomość można rozpatrywać w kilku aspektach. Jest ona związana z często wypieraną i pomijaną sferą emocjonalną. Jest również świadomość swojego ciała. Umiejętność szybkiego rozpoznawania sygnałów, które nam wysyła. Niebagatelizowania ich. Kierowania się nimi. Wiedza między innymi na temat tego, jakie smaki dominują w danym momencie w mojej diecie. Ustalenie, czy mam skłonność do wychładzania się, a może jest mi cały czas ciepło? Czy zasypiam bez problemu, a może cierpię na bezsenność? Wszystkie te informacje, sygnały i preferencje dostarczają nam olbrzymiej bazy tak często niewykorzystanych danych. Są najważniejszym kierunkowskazem w wyborze optymalnej diety. Słowem, poszerzają naszą świadomość. Jak mówi ajurweda, stanowią podstawę do określenia tzw. konstytucji, czyli prakriti. Co być może ważniejsze, dostarczają nam też informacji, które pomagają ustalić nasze tzw. vikriti.

 

Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.

W minionym roku w Wydawnictwie Zwierciadło ukazały się ich inne książki, w tym: Para w kuchni, Jem (to co ) kocham i chudę, Detoksy dla zdrowia i urody i druga część bestsellera Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem.

 

Jedzenie, które leczy

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl

Cena: 49,90 zł

Wybierz swój profil, aby skomentować: