Savoir vivre przy stole, czyli jak jeść sushi

Sushi to japońska potrawa zrobiona z ryżu zakrapianego octem, surowej ryby oraz dodatków, takich jak: warzywa, owoce morza, wodorosty i grzyby. Rytuał jedzenia nie jest skomplikowany i pozwala wydobyć z potrawy pełną gamę smaków. Kawałki sushi podaje się z sosem sojowym, który podkreśla smak ryby, ostrym wasabi oraz marynowanym imbirem. Potrawę je się drewnianymi pałeczkami. […]

Mapa polskich tradycji wielkanocnych + przepisy kulinarne

Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji. Strząska, chrzanówka, szołdra, młodzowy kuch, prażnica, studzienina – niejeden wprawiony w kulinarnych bojach kucharz […]

Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu

Doskonały i oryginalny przepis na niepowtarzalny chleb pieczony z serem feta lub tofu. Chleb z pewnością zachwyci smakoszy, ciekawych kulinarnych innowacji, miłośników zdrowej i lekkiej kuchni, i oczywiście idealnie urozmaici menu osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, których podstawą jest nietolerancja glutenu.   Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (bezglutenowe) 1/2 […]

Przepis z góralskim akcentem – Krokiety Ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

Uwielbiacie krokiety, ale macie ochotę, aby coś innego kryło się pod tą chrupiącą panierką? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z góralskim akcentem. Oscypek, bo o nim mowa wspaniale komponuje się z farszem z aromatycznej szynki, cebulki i świeżej pietruszki. Poznajcie przepis rodem z Podhala! Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja […]

Przepisy na pyszną Wielkanoc bez glutenu

Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań. Nie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem lub białym barszczem i słodkości w postaci pysznych mazurków czy bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal […]

Jak zrobić domowe masło. Poradnik

Skoro przekonaliśmy się już, że chleb na zakwasie, upieczony we własnym piekarniku nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także daje satysfakcję z samodzielnego wykonania, najwyższy czas pójść o krok dalej w kulinarnych podbojach. Następny przystanek? Prawdziwe domowe masło ze śmietanki! Może z nutką ulubionych przypraw, ziół lub suszonych warzyw?  Współcześnie ubijanie masła nie ma już nic […]